ПРИЗНАЧЕННЯ ТА ФУНКЦІЇ БУХГАЛТЕРІЇ

У Законі України «Про бухгалтерський облік і фінансову звіт­ність в Україні» (п. 2 ст. 8) встановлено, що питання організації бух­галтерського обліку на підприємстві відносяться до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органа (посадової особи) відповідно до законодавства й установчих документів. Підприємство обирає форми організації бухгалтерського обліку, у тому числі включення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером (п. 4).

Бухгалтерія (у тому числі централізована бухгалтерія)— це структурний підрозділ апарата управління, що здійснює бухгалтер­ський облік господарської діяльності підприємства.

Вона тісно співпрацює з іншими структурними підрозділами управління підприємством (плановим відділом, відділом матеріа­льно-технічного постачання і збуту, виробничим, торгівельним від­ділами та ін.). Бухгалтерія отримує від них необхідні для обліку і контролю документи і надає їм обліково-економічну інформацію.

Основні функції бухгалтерії випливають з функцій бухгалтерсь­кого обліку: інформаційна; контрольна; аналітична.

Як правило, очолює бухгалтерію головний бухгалтер. Він осо­бисто відповідає за стан обліку і контролю в бухгалтерії, діє від імені підприємства, разом з керівником підписує грошові й інші документи, бухгалтерський баланс та інші форми фінансової звіт­ності. Саме головний бухгалтер визначає обов'язки, права і відпо­відальність підлеглих йому облікових працівників, разом з керівни­ком підприємства визначає структуру бухгалтерської служби, її місце в системі управління підприємством, взаємодію з іншими структурними підрозділами і т.п.

Головний бухгалтер або особа, на яку покладено ведення бухга­лтерського обліку підприємства:

— забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені терміни фінансової звітності;

— організує контроль за відображенням на рахунках бухгал­терського обліку всіх господарських операцій;

— бере участь в оформленні матеріалів, пов'язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки і псування активів

підприємства;

— забезпечує перевірку стану бухгалтерського обліку у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах підприємства.

Головний бухгалтер забезпечує не лише організацію збору й обробки облікової інформації, але і її систематизацію в облікових регістрах, збереження бухгалтерських документів, оформлення і передачу їх у встановлений термін в архів. З ним погоджують при­значення, звільнення і переміщення не тільки працівників бухгал­терської служби, але і матеріально відповідальних осіб. На більшо­сті підприємств головний бухгалтер не має права виконувати обов'язки касира, але на малих підприємствах поєднувати обов'я­зки бухгалтера і касира йому не заборонено.

Керівник підприємства зобов'язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити не­ухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгал­тера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів.

 








Дата добавления: 2015-09-29; просмотров: 2203;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.