Аксіоми статики

В основі статики лежить ряд аксіом, які узагальнюють життє­вий досвід, численні експерименти та спостереження за рівнова­гою і рухом тіл.

Аксіома 1. Вільне абсолютно тверде тіло під дією двох сил може знаходитись у рівно­вазі лише тоді, коли ці сили мають однакові модулі, діють вздовж однієї прямої і мають протилежні напрями (рис. 3). Така система сил є зрівноваженою.

Під дією однієї сили тіло не може бути у рівновазі.

Аксіома 2. Дія заданої системи сил на абсолютно тверде тіло не зміниться, якщо до неї додати або від неї забрати зрівноважену систему сил.(Дія системи сил на рис.3 еквівалентна дії системи сил на рис.4)

Не змінюючи механічного стану тіла, силу можна пере­носити вздовж лінії дії.

Рис.3 Рис.4

Аксіома 3. Система двох сил, прикладених до точки А, має рівнодійну, яка зображується діагоналлю паралелограма, побудова­ного на цих силах і має початок у точці А (рис.5).Ця аксіома ще називається додаванням векторів за правилом паралелограма

Аксіома 4. Сили взаємодії двох матеріальних тіл завжди рівні за модулем і протилежні за напрямом — дії завжди відповідає рівна і протилежна протидія.

Аксіома 5. Дію будь-якої в'язі на тіло можна замінити реакціями що в ній виникають (рис.6).

Рис.5 Рис.6









Дата добавления: 2015-09-21; просмотров: 926;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.