Задачі механіки

Усі інженерні конструкції і споруди - будівлі, мости, башти, ре­зервуари, корпуси машин, літаків, суден, ракет тощо - повинні задо­вольняти умовам міцності, жорсткості і стійкості.

Умови міцності полягають в тому, що внутрішні зусилля і напруження в елементах конструкцій не повинні перевищувати ве­ли­чин, за яких ці елементи можуть зруйнуватися.

В процесі експлуатації на конструкції і споруди діють зовнішні наван­та­ження, внаслідок чого їхні елементи деформуються і набувають деяких переміщень у просторі. Ці переміщення можуть спотворити зовнішній вигляд споруди або взагалі зробити її непридатною до експлуатації. Перевірка умов жорсткості - це порівняння деформацій споруди з тими, що припускаються.

Отже при дії зовнішніх сил елементи конструкцій деформуються. При знятті цих навантажень споруда має поновлювати свій попе­редній стан. Це є умовою стійкості спо­руди. До цих умов слід ще додати умови економічності: споруда мусить відповідати умовам міцності, жорсткості і стійкості при забезпеченні її мінімальної вартості.

Виконання зазначених умов повинно передбачатися в процесі проектування конструкцій або споруд, тобто під час роз­рахунку їх на зовнішні дії і навантаження. Отже механіка розглядає методи роз­рахунку інженерних конструкцій і споруд на міцність, жорсткість і стій­кість. Розділ механіки, в якому вивчаються загальні положення про сили та умови рівноваги тіл, називається статикою. В статиці розглядають дві основні задачі: приведення системи сил, що діє на тіло, до найпростішого вигляду та визначення умов рівноваги сил.


 








Дата добавления: 2015-09-21; просмотров: 634;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.