До меню прийому-обіду в 90-х рр. XX сторіччя вимагалася тільки одна перша страва , а з 2000 р. - дві на вибір .

Кожній особі на прийомах із розсаджуванням на певному місці куверту (зліва над пиріжковою тарілкою) кладеться картка меню (11 х 18,5 см) в обкладинці для того, аби гість попередньо міг ознайо­митися зі складом меню прийому.

Іноді, дуже рідко в міжнародній практиці, але трапляються випадки відмови від певних страв або соусів. Це є серйозною помил­кою в роботі протокольної служби та служби харчування, зокрема шефа-кухаря або завідувача виробництвом.

Зверху на бланку меню друкується знак державної символіки, малий герб України - тризуб. Він може друкуватися різними кольо­рами: синім, жовтим на синьому тлі, золотим, сріблястим, блискучою голограмою кольору насичених відтінків перлини тощо.

Після знака тризуба друкується слово "Меню", в деяких випад­ках це слово не друкується, а друкується назва прийому, наприклад "Обід". Потім друкується увесь перелік страв у меню без виділення назви груп страв ("холодні страви та закуски", "гарячі закуски" тощо). Після переліку страв у меню друкується риска, під якою курсивом (іноді ні) друкується місце влаштування прийому, назва міста та число, місяць і рік.

Іноді обкладинки меню перетворюються на справжній витвір мистецтва. Обкладинки меню виконуються у стилізованому вигляді як фрагмент вишивки рушника. Всередину отвору обкладинки меню вставляють клаптик вишивки з чотирьох кольорів: жовтогарячого, наси­ченого зеленого, яскраво-червоного та чорного. У деяких урочистих випадках, наприклад із нагоди інавгурації Президента України В.А. Ющенка , обкладинки меню залишено чистими, лише зазначено нагоду влаштування. Текст надруковано курсивом у художньому виконанні. Саму же картку меню надруковано на сріблястому папері курсивом шрифтом чорного кольору. Знак державної символіки - тризуб - виконано золотом. Все це справляє на гостей надзвичайно урочисте враження. Перелік страв також може бути віддруковано кольором темного бордо, синім, чорним. Шрифт використовують звичайний та в деяких випадках - курсив. Може бути

Використано два кольори, але це трапляється не дуже часто. У цьому випадку слово "Меню" та місце і дата проведення друкуються червоним кольором, а перелік страв у меню - чорним.

Для влаштування прийомів на честь перших осіб держав колиш­ніх республік Радянського Союзу, бланки меню друкують українською та російською мовами, у кількості, відповідній до числа запрошених гостей.

Для вшанування прийомів на честь голів іноземних держав, меню також друкують двома мовами: українською та відповідною іноземною. Кольорові фотографії Марийського палацу показують його у різних ракурсах та у різні пори року, що додатково прикрашає сервірування столів на прийомах. На обкладинках меню зазвичай після кольорового зображення друкують привід влаштування, наприк­лад "На честь Його Високоповажності Президента Сполучених Шта­тів Америки пана Уільяма Джефферсона Клінтона та пані Хілларі Родхам Клінтон". Починаючи з кінця 90-х років, дизайн обкладинок меню стає більш стриманим, відсутні фотографії Марийського палацу, кольорова гама включає два кольори: чорний та білий.








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 662;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.