Вибір зображень для кресленні деталі

 

Форму деталі на кресленні задають зображеннями, використовуючи при побудовах метод прямокутного проекціювання. Зображення повинні бути такими, щоб можна було однозначно представити по кресленню деталь і нанести всю інформацію, що стосується її виготовлення (розміри, якість поверхонь і інше) і контролю. Інформація повинна бути представлена не спотворено і, по можливості, ощадливо.

Для виконання цієї задачі необхідно знати і розуміти положення ГОСТ 2.305-68 "Зображення – вигляди, розрізи, перерізи", уміти зображувати на кресленні елементарні геометричні тіла і їхні сполучення, а також ураховувати знаки і символи (ø, □, s, l), які сприяють зменшенню кількості зображень.

Правильно вибрати кількість зображень і їхній зміст дозволяє аналіз форм і розташування геометричних тіл, що становлять деталь. Це важливий етап роботи. Розглянемо, як приклад, аналіз деталі (рис. 4.20, а), де в аксонометричному зображенні представлена кришка.

Основою 1 кришки служить прямокутний паралелепіпед із циліндричними скруглениями двох його вертикальних ребер. Зліва до нього примикає похилий фланець 2 прямокутні форми також із циліндричними скруглениями ребер. Він містить похилий циліндричний канал 3, чотири наскрізні отвори з різьбою 4 і циліндричний виступ 5 з кільцевою канавкою трикутного профілю.

Зверху на основі розташований прилив 6, у формі прямокутного паралелепіпеда, округленого двома напівциліндрами з вертикальними осями. Між цим приливом і фланцем 2 установлена стінка 7, прямокутна в поперечному перерізі.

З нижньої сторони основи є порожнина 8 з вертикальними стінками, скругленими напівциліндрами, від якої усередину деталі йдуть два глухих циліндричних отвори 9. Ці отвори з'єднані каналом 10 прямокутного перерізу.

Праворуч до приливу 6 примикає похиле ребро жорсткості 11. На основі 1 у два ряди розташовуються шість ступінчастих отворів 12. Деталь має одну площину симетрії, позначену на рисунку цифрою 13. Кришка виготовлена литтям з наступною обробкою різанням, тому поверхні, що не були оброблені, мають скруглення (ливарні радіуси).

Висновки з аналізу форми деталі.

Деталь обмежена сукупністю площин і циліндричних поверхонь і має площину симетрії. У цій площині і у площинах їй паралельних розташовані осі циліндрів. Відсіки площин деталі паралельні або перпендикулярні до площини симетрії.

На рис. 4.20, б наведений один з варіантів компонування зображень для розглянутої деталі.

Для зображення кришки на фронтальній площині проекцій (головне зображення), площину симетрії варто розташувати їй паралельно, а площину основи – горизонтально. У цьому випадку більшість простих геометричних тіл будуть займати особливе положення, що дозволяє відображати їх без спотворень і наносити розміри.

Виходячи із прийнятого розташування кришки щодо фронтальної площини проекцій, для неспотвореного відображення її форми необхідно: головне зображення дати фронтальним розрізом, тому що він більше інформативний; вигляд зверху, з відкинутою спотвореною частиною похилого фланця, необхідний для виявлення форми основи, приливу і розташування ступінчастих отворів; вигляд знизу (з метою економії місця показана його половина) – для уточнення форми основи і форми внутрішньої порожнини; додатковий вид Б відображає неспотворену форму похилого фланця; розріз А-А виявляє форму приливу і паза в поздовжньому перетині, а так само форму ступінчастого отвору; переріз В-В пояснює наскрізний отвір з різьбою; виносний елемент Г у масштабі збільшення дає відомості про форму кільцевої канавки. Поперечні форми вертикальної стінки і похилого ребра жорсткості виявлені двома перерізами, відповідно винесеним і накладеним, які розташовані безпосередньо на слідах-проекціях січних площин.

Проаналізуйте запропоновані зображення з метою однозначного подання за ними форми кришки (синтез форми деталі).

 

◊ Креслення валу (див. рис. на попередній сторінці) містить словесні пояснення форми деталі. Передайте цю інформацію за допомогою зображень. На кресленні не повинно бути ліній невидимого контуру.

 








Дата добавления: 2015-09-14; просмотров: 1528;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.