Історія Польщі. міжнародної війни добре представив Е

міжнародної війни добре представив Е. Гемінгвей у повісті "За ким б'є дзвін". Вона завершилася перемогою франкістів й утвердженням диктатури генерала Ф. Франко.

Наприкінці 1937 р. Гітлер приступив до реалізації плану експансії під демагогічним гаслом об'єднання німців в єдиній державі. Першим її актом стало приєднання ("аншлюс") Австрії до Німеччини у березні 1938 р. Наступною жертвою виявилася Чехословаччина. Спочатку Гітлер добився від західних країн згоди на окупацію Судетської області, де німці становили до 50 % населення. Згода Заходу була одержана на конференції лідерів Німеччини, Італії, Франції та Великобританії у Мюнхені 29-30 вересня 1938 р. ("мюнхенська змова"). Навесні 1939 р. розчленована Чехословаччина перестала існувати. На її руїнах виникла підпорядкована гітлерівцям Словацька держава И. Тісо. У поділі Чехословаччини взяли участь Угорщина та Польща. Далі настала черга Польщі, перед якою Гітлер поставив ділему: підпорядкуватися Німеччині або воювати. Ситуація занепокоїла керівників Англії та Франції, які дали гарантії підтримки Польщі, Греції та Румунії. За таких умов Гітлер був змушений шукати способів уникнути війни на два фронти. Він вирішив піти на тимчасове зближення з радянським диктатором И. Сталіним. Більшовицький вождь мав задум перехитрувати всіх і зіткнути Німеччину із західними країнами, щоб вступити в європейську війну на її завершальному етапі й нав'язати свою волю континенту. 23 серпня 1939 р. у Москві було підписано Договір про ненапад між СРСР і Німеччиною строком на 10 років (пакт Ріббентропа-Моло-това). У таємному протоколі до договору сторони домовилися про розмежування сфер впливу в Європі. Фактично це був поділ Європи, згідно з яким за СРСР залишалися всі території на схід від р. Вісли. На карті континенту не залишилося місця для Польщі. Договір розв'язав руки Гітлеру й дозволив приступити до реалізації Білого плану, який передбачав агресію проти Польщі. 1 вересня 1939 р. почалася II світова війна.








Дата добавления: 2015-09-02; просмотров: 465;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.