Глобальна мережа Інтернет, історія створення, сервіси мережі Інтернет

Internet - глобальна комп'ютерна мережа, що охоплює увесь світ. Сьогодні Internet має близько 15 мільйонів абонентів у більш ніж 150 країнах світу. Щомісяця розмір мережі збільшується на 7-10%. Internet утворить як би ядро, що забезпечує зв'язок різних інформаційних мереж, що належать різним установам в усьому світі, одна з іншої.

Якщо раніше мережа використовувалася винятково як середовище передачі файлів і повідомлень електронної пошти, то сьогодні зважуються більш складні задачі розподіленого доступу до ресурсів. Біля двох років тому були створені оболонки, що підтримують функції мережного пошуку і доступу до розподілених інформаційних ресурсів, електронним архівам.

Internet, що служила колись винятково дослідницьким і навчальним групам, чиї інтереси простиралися аж до доступу до суперкомп'ютерів, стає усе більш популярної в діловому світі.

Компанії спокушають швидкість, дешевий глобальний зв'язок, зручність для проведення спільних робіт, доступні програми, унікальна база дані мережі Internet. Вони розглядають глобальну мережу як доповнення до своїм власним локального мережам.

При низької вартості послуг (часто це тільки фіксована щомісячна плата за використовувані чи лінії телефон) користувачі можуть одержати доступ до комерційних і некомерційних інформаційних служб США, Канади, Австралії і багатьох європейських країн. В архівах вільного доступу мережі Internet можна знайти інформацію практично по всіх сферах людської діяльності, починаючи з нових наукових відкриттів до прогнозу погоди на завтра.

Крім того Internet надає унікальні можливості дешевого, надійного і конфіденційного глобального зв'язку по усьому світі. Це виявляється дуже зручним для фірм свої філії, що мають, по усьому світі, транснаціональних корпорацій і структур керування. Звичайно, використання інфраструктури Internet для міжнародного зв'язку обходиться значно дешевше прямого комп'ютерного зв'язку через супутниковий чи канал через телефон.

Електронна пошта - найпоширеніша послуга мережі Internet. В даний час своя адреса по електронній пошті мають приблизно 20 мільйонів чоловік. Посилка листа по електронній пошті обходиться значно дешевше посилки звичайного листа. Крім того повідомлення, послане по електронній пошті дійде до адресата за кілька годин, у той час як звичайний лист може добиратися до адресата кілька днів, а те і тижнів.

В даний час Internet випробує період підйому, багато в чому завдяки активній підтримці з боку урядів європейських країн і США. Щорічно в США виділяється близько 1-2 мільйонів доларів на створення нової мережної інфраструктури. Дослідження в області мережних комунікацій фінансуються також урядами Великобританії, Швеції, Фінляндії, Німеччини.

Однак, державне фінансування - лише невелика частина засобів, що надходять, тому що усе більш помітної стає "коммерцизация" мережі (очікується, що 80-90% засобів буде надходити з приватного сектора).

 

Дослідження показує, що корені Інтернету ідуть ще в 50-і роки. Усі почалося в 1949 р., коли в Радянському Союзі була випробувана атомна бомба. У 1952 р. була успішно випробувана воднева бомба, а в середині 50-х років під керівництвом Сергія Павловича Корольова в нас був розгорнутий величезний комплекс робіт зі створення їхніх засобів доставки.

У 1956 р. Пентагон забив тривогу і звернувся в уряд за грошима на створення системи захисту від ракетної зброї, але тоді йому відмовили. У 1957 р. у СРСР відбувся запуск першого штучного супутника землі, тобто, у Росії з'явився засіб, здатне доставити ядерний заряд у кожну вічку світу. У 1958 р. Пентагон знову звернувся за фінансовою підтримкою й одержав її. Було прийняте рішення про створення системи раннього оповіщення. Оскільки траєкторія ракет, запущених у Росії в напрямку США, проходять через Північний полюс, систему оповіщення довелося будувати на півночі Канади. Вона одержала назву NORAD. Станції NORAD простягнулися від Аляски до Гренландії. Зрозуміло, система NORAD не могла запобігти досягненню ракетами мети, але попередити про їхнє наближення і дати 15 хвилин на те, щоб «обкопатися», вона могла. Єдине, що для цього було потрібно, – виключити «людський фактор». Людям властиво дуже довго приймати рішення, а тут рахунок йшов на секунди, тому всі посади спостереження і станції раннього оповіщення треба бути підключити до єдиного центра керування, оснащеному комп'ютерами.

1958 рік. У США при Міністерстві оборони створене Агентство Передових Дослідницьких Проектів\Advanced Research Projects Agency (ARPA). ARPA, зокрема. займається дослідженнями в області забезпечення безпеки зв'язку і комунікацій у ході обміну ядерними ударами.

У травні 1959 р. на східних відрогах скелястих гір поблизу курортного містечка Колородо-Спрингс (Colorado Springs) почалися підривні роботи. Тут створювали підземний центр керування NORAD. Він розташувався усередині гори Шайенн Маунтин, що являє собою єдиний скелястий масив. Роботи продовжувалися до 1964 р. Коли підземний центр був запущений, його комп'ютери почали обробляти інформацію, що надходить з півночі континенту по каналах гігантської глобальної мережі.

1961 рік - Студент Массачусетского Технологічного Інституту\Massachusetts Institute of Technology Леонард Клейнрок\Leonard Kleinrock описує технологію, здатну розбивати файли на шматки і передавати їх різними шляхами через мережу.

1963 рік - Керівник комп'ютерної лабораторії ARPA Джон Ликлидер\J.C.R.Licklider пропонує першу детально розроблену концепцію комп'ютерної мережі. У Вашингтоні показують міст, переходячи через який, Ликлидер, нібито, зробив це відкриття.

1967 рік - Ларри Робертс\Larry Roberts, практик, що втілює в життя теоретичні ідеї Ликлидера, пропонує зв'язати між собою комп'ютери ARPA. Починається робота над створення ARPANET. 1969 рік - ARPANET заробив. До нього підключаються комп'ютери ведучих, у тому числі і невоєнних, лабораторій і дослідницьких центрів США.

Протягом 1965-1966 років до цієї мережі активно підключалися численні авіаційні і метеорологічні служби, у тому числі і цивільні. Тобто, уже до середини 60-х років у США діяла величезна комп'ютерна мережа національного масштабу, що обслуговувала як цивільні сфери, так і безліч служб Міністерства оборони.

1971 рік - Рэй Томлисон\Ray Tomlison, програміст із комп'ютерної фірми Bolt Beranek and Newman, розробляє систему електронної пошти і пропонує використовувати значок @ ("собака").

1974 рік - Відкритий перша комерційна версія ARPANET - мережа Telenet.

1976 рік - Роберт Меткалф\Robert Metcalfe, співробітник дослідницької лабораторії компанії Xerox. створює Ethernet - першу локальну комп'ютерну мережу.

1977 рік - Число хостов досягло ста.

1982 рік - Народження сучасного Інтернету. ARPA створила єдину мережну мову TCP/IP.

1984 рік - Число хостов перевищило тисячу.

1986 рік. - Національний Фонд Науки США\The National Science Foumdation створив NSFNET, що зв'язала центри з "суперкомп'ютерами". Ця мережа доступна лише для зарегестрированных користувачів, в основному, університетів.

1989 рік - Число хостов перевищило 10 тис.

1991 рік - Європейська фізична лабораторія CERN створила відомий усім протокол - www - World Wide Web. Ця розробка була зроблена, насамперед, для обміну інформацією серед фізиків. З'являються перші комп'ютерні віруси, розповсюджувані через Інтернет.

1993 рік - Створений перший інтернет-браузер Mosaic, створений Марком Андреесеном\Marc Andreesen в Університеті штату Іллінойс\University of Illinois. Число интернет-хостов перевищило 2 млн., у Мережі діє 600 сайтов.

1996 рік - Почалося змагання між браузерами Netscape, створеним під керівництвом Марка Андреесона, і Internet Explorer, розробленим компанією Microsoft. У світі існує 12.8 млн. хостов і 500 млн. сайтов.

1998 рік - Один із класичних зразків маразматичної боротьби за таємність Інтернету. Після інтернет-конференції, що проходила в Лівії, лівійська митниця вилучила в ряду учасників цього злету дискети. Вона пояснила це тим, що интернетчики, використовуючи дискети, могли вивести з країни коштовну інформацію.

1999 рік - Уперше початий спроба цензури Інтернету (популярний принцип: "Інтернет нікому не належить"). У ряді країн (Китай, Саудівська Аравія, Іран, Єгипет, країни колишнього СРСР) державними органами початі серйозні зусилля, щоб технічно блокувати доступ користувачів до визначених серверів і сайтам політичного, релігійного чи порнографічного характеру. Окремо забороняються сайты, популярні серед сексуальних меншостей.

2002 рік - Мережа Інтернет зв'язує 689 млн. чоловік і 172 млн. хостов. Розробляються нові технології Інтернету, що повинні замінити "старий Інтернет", розширити його чи функції створити національні комп'ютерні мережі. WPF

На сьогоднішній день 80% дорослих американців, що користаються Інтернетом (110 млн. чоловік - приблизно 53% усього дорослого населення США) шукають у Мережі інформацію про здоров'я і медицину. Ці дані опублікувала дослідницька фірма Harris Interactive. 18% з числа користувачів, заклопотаних станом свого здоров'я, "постійно" розшукують в Інтернету подібну інформацію, 35% роблять це "часто". Аматорами подібної інформації є аж ніяк не люди похилого віку, що традиційно стурбовані темою збереження здоров'я і довголіття - 82% ентузіастів здорового способу життя знаходяться у віці 18-29 років, 84% з них мають вище утворення, а 77% - рівень доходу в 2.5 рази, що перевищує середній по країні.








Дата добавления: 2015-09-28; просмотров: 1815;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.