Методи доступу в локальних кільцевих мережах

Основними методами доступу в локальних мережах з кільцевою структурою є: метод доступу тактування і метод маркерного доступу.

Метод доступу тактування припускає розбивку тимчасового циклу кільця, тобто часу поширення сигналу по кільцю, на безліч рівних інтервалів часу – тактів (сегментів), у кожному з яких міститься по одному кадру даних. Таким чином, одночасно може передаватися кілька кадрів. Кількість і довжина кадрів визначаються з урахуванням основних характеристик мережі. Робоча станція може передавати інформацію в кільце тільки при проходженні через її блок доступу вільного кадру. Вільні кадри відрізняються від зайнятих кадрів значенням спеціального контрольного біта в заголовку. Одиниця, як правило, указує на те, що даний кадр зайнятий, а нуль — вільний. Адресат, одержавши кадр даних, копіює його. Звільнення (обнуління) кадрів може здійснюватися як одержувачем, так і відправником інформації.

В даний час відомо багато різновидів даного методу доступу, але усі вони припускають розбивку повідомлень на пакети з наступним формуванням кадру й ефективні при обміні короткими повідомленнями і високої інтенсивності обміну повідомленнями.

При обміні великими повідомленнями перемінної довжини кращим є маркерний доступ. Основна відмінність маркерного доступу в кільцевій мережі від маркерного доступу в мережі із шинною топологією полягає в тім, що кадри маркера і даних передаються по фізичному кільцю в одному напрямку. Передача інформації в довільному напрямку, як це відбувається в мережах із шинною топологією, виключається. Робоча станції може почати передачу тільки після одержання маркера від попередньої робочої станції. Одержавши маркер, станція посилає в кільце кадр даних. Передача маркера наступної робочої станції може здійснюватися після повернення переданого кадру даних або відразу ж після його передачі. В другому випадку говорять про режим раннього звільнення маркера. При цьому кожен наступний кадр даних міститься між попереднім кадром і маркером. Видалення прийнятих кадрів, як правило, здійснюється передавальною робочою станцією. У мережах з маркерним доступом необхідно контролювати втрату маркера і видалення отриманих пакетів.

 








Дата добавления: 2015-09-28; просмотров: 781;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.