Асфіксія новонароджених

Під асфіксією (або задухою в широкому сенсі слова) розуміють порушення процесів газообміну в організмі внаслідок уповільнення або припинення доступу повітря (кисню) і затримки виділення вуглекислоти. Асфіксією новонароджених називається киснева недостатність (гіпоксія) в тканинах новонароджених в інтранатальний, постнатальний або неонатальний періоди, викликана порушенням позаутробного дихання.

Етіологія і патогенез. Асфіксія новонароджених виникає в результаті порушення акту самостійного дихання, викликаного різними причинами. Позаутробне дихання порушується при попаданні навколоплідної рідини або вмісту родових шляхів матері в дихальні шляхи плоду, що перешкоджає розправленню легеневої тканини та заповненню її повітрям. Цьому сприяє перевантаження дихального центру вуглекислотою через внутрішньоутробне кисневе голодування, обумовлене різними хворобливими станами матері (анемія, гіпоксія і т.д.) або важкими, затяжними родами. До аспірації, порушення газообміну і до розвитку легеневих ускладнень призводять також передчасні дихальні рухи новонародженого.

Патологоанатомічні зміни. При синій асфіксії в результаті застою крові розвивається ціаноз слизових оболонок, внутрішні органи і головний мозок переповнені темно-червоною кров'ю, яка на повітрі поступово червоніє (насичується киснем). У порожнинах серця, особливо в правій половині, значна кількість крові, в легенях – застійна гіперемія. Реєструють також набряк і вогнищеву емфізему легенів, ателектази, краплинні або дрібноплямисті крововиливи під плеврою, епікардом, в середостінні і навколо великих судин.

При білій асфіксії відзначають нерівномірне повнокров'я органів, більш значні набряки і крововиливи, видимі слизові оболонки бліді, судини пуповини кровоточать.

Характерна ознака інтранатальної асфіксії - наявність в дихальних шляхах новонародженого аспіраційного слизу, навколоплідної рідини, вмісту родових шляхів.

Діагноз. Легенева і шлунково-кишкова проби позитивні, тобто в цих органах міститься повітря; при асфіксії плода (мертвонародженості) ці проби дають негативні результати. Наявність повітря в легенях і відсутність його в шлунково-кишковому тракті свідчать про короткий термін життя тварини. Крім того, в дихальних шляхах новонародженого знаходять амніотичну рідину, аспіраційний слиз і т.д.

Необхідно виключити родові травми, викликані механічними причинами, а також інфекційні та інвазійні хвороби.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 733;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.