ЛЕКЦІЯ 10. ВИКОНАННЯ РОЗРАХУНКІВ У ТАБЛИЧНОМУ ПРОЦЕСОРІ MS EXCEL ЗА ДОПОМОГОЮ ФОРМУЛ ТА ВБУДОВАНИХ ФУНКЦІЙ, ПОБУДОВА ДІАГРАМ

ПЛАН

 

1. Обчислення в електронних таблицях за допомогою формул користувача.

2. Використання вбудованих функцій

3. Побудова діаграм

 

1. Обчислення в електронних таблицях за допомогою формул користувача.

Обчислення в таблицях виконуються за допомогою формул. Формула може складатися з математичних операторів, значень, посилань на вічки та імена функцій. Результатом виконання формули є деяке нове значення, що міститься у вічку, де знаходиться формула. Формула починається зі знаку рівняння =. У формулі можуть використовуватися арифметичні оператори +, –, *, /. Порядок обчислень визначається звичайними математичними законами.

Приклади формул: =(А4+В8)*2, =F7*С14+B12.

Константи – текстові або числові значення, що уводяться у вічко і не можуть змінюватися під час обчислень.

Посилання на вічко або групу вічок – спосіб, яким можна зазначити конкретне вічко або декілька вічок. Посилання на окреме вічко здійснюється зазначенням його координат. Значення порожнього вічка дорівнює нулю. Посилання на вічка бувають двох типів:

відносні (наприклад: F7) – визначають положення вічка відносно вічка з формулою.

абсолютні, які відрізняються наявністю символу $ перед ім’ям строки або(та) стовпця (наприклад: $F$7), – завжди вказують на конкретні вічка таблиці.

Відносні посилання автоматично корегуються при їх копіюванні, а відносні – ні. Наприклад, якщо пересунути або скопіювати формулу, яка містить обидва наведені посилання, на рядок нижче, то перше посилання автоматично зміниться на F8, а друге залишиться без зміни.

Можливо комбінувати типи посилань, наприклад: F$7.

Для посилання на групу вічок використовують спеціальні символи:

: (двокрапка) – формує посилання на суцільний діапазон вічок. Наприклад: С4:С7 звертається до вічок С4, С5, С6, С7.

;(крапка з комою) – використовується для об’єднання кількох вічок або діапазонів вічок. Наприклад, D2:D4;D6 – посилання на вічка D2, D3, D4 та D6.

Для введення формули у вічко потрібно ввести знак = і математичний вираз, значенню якого повинен дорівнювати вміст цього вічка. Результат обчислення зображується безпосередньо у вічку, а текст формули з’являється в рядку редагування при виділенні цього вічка.

 








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 977;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.