Вантажне господарство

10.2.1 На станціях, призначених для виконання вантажних операцій, треба передбачати споруди і пристрої для навантаження та розвантаження: криті й відкриті склади й платформи, площадки для контейнерів, великовагових й інших вантажів, естакади, підвищені колії, пристрої для перевантаження з вагонів безпосередньо на автомобільний транспорт або через склад, платформи й площадки для вивантаження насипних вантажів, колісної техніки й інших вантажів, товарні контори й інші необхідні допоміжні будинки й приміщення (адміністративно-побутові й службово-технічні), пристрої, що забезпечують безперебійну роботу вантажних машин і механізмів (зарядні станції або пункти, ремонтні майстерні, склади горючих і мастильних матеріалів і ін.), а також відповідний колійний розвиток. У необхідних випадках треба передбачати пристрої для виконання вантажних робіт, водопою й постачання фуражем худоби, дезінфекційно-промивні пункти або станції, пункти комерційного огляду, вагонні ваги, габаритні ворота й інші пристрої й спорудження.

Необхідність спорудження вантажних пристроїв, їхня кількість, тип і продуктивність устаткування мають встановлюватися проектом залежно від роду вантажів, що переробляються, розміру й характеру вантажної роботи з урахуванням комплексної механізації й автоматизації вантажних робіт, наявності або доцільності розміщення відповідних пристроїв і устаткування на підприємствах (організаціях), що обслуговуються станцією.

1 - склад для тарних і штучних вантажів; 2 - крита вантажна платформа; 3 - відкрита вантажна платформа; 4 - площадка для контейнерів, великовагових і довгомірних вантажів; 5 - підвищена колія для вивантаження насипних вантажів; 6 - крита платформа для безпосереднього перевантаження «вагон - автомобіль»; 7 - платформа для колісних вантажів; 8 - зарядна для акумуляторних навантажувачів з гаражем; 9 - трансформаторна підстанція; 10 - службово-технічний будинок з побутовими приміщеннями; 11 - службово-технічний будинок для працівників відкритих складів; 12 - контрольний пост; 13 - автомобільні ваги; 14- вагонні ваги; 15 - огородження; 16 - гараж для машин; 17 - пасажирський будинок Рисунок. 10.2 - Схема взаємного розміщення вантажних пристроїв вантажних дворів для проміжних станцій

 

10.2.2 На станціях з обсягом вантажної роботи більше 10-15 вагонів на добу, що підлягають переробці на місцях загального користування, треба проектувати вантажні двори, передбачаючи при цьому централізоване завезення й вивіз вантажів з використанням автомобільного транспорту загального користування й організацією руху автомобілів за графіком у дві зміни або цілодобово. Схему вантажного двору для проміжної станції представлено на рисунку 10.2.

Вантажний двір треба проектувати як складову частину станції. На вантажному дворі мають бути передбачені колійний розвиток, будинки, спорудження й пристрої вантажного господарства, що відповідають майбутньому обсягу вантажної роботи.

Розташування колій і споруд на вантажному дворі має забезпечувати можливість їхнього розвитку на перспективу.

Розташування вантажного двору на станції має забезпечувати:

- зручне сполучення з прилеглими населеними пунктами, промисловими й сільськогосподарськими підприємствами;

- вільний під'їзд транспортних засобів до складських приміщень із найменшою кількістю перетинань залізничних колій;

- зручну стоянку транспортних засобів при виробництві операцій по огляду, прийманню, навантаженню й вивантаженню вантажів.

Залежно від обсягу вантажної роботи, місцевих умов і прийнятих схем механізації вантажних робіт вантажні двори проектують тупиковими або комбінованими.

10.2.3 Для переробки вантажів декількох родів треба передбачати один вантажний двір загального типу або кілька спеціалізованих вантажних дворів для переробки окремих родів вантажів.

Вантажні двори треба проектувати з урахуванням концентрації основних однорідних вантажів у спеціалізованих районах, що обслуговуються, по можливості, тими самими або однотипними вантажними машинами.

Залежно від обсягу роботи на вантажних дворах можуть бути виділені окремі вантажні місця або спеціалізовані райони для штучних вантажів, вугілля й нерудних (мінерально-будівельних) матеріалів, контейнерів, лісоматеріалів, великовагових, довгомірних й інших вантажів.

10.2.4 При проектуванні вантажних районів взаємне розташування місць навантаження, вивантаження й сортування має забезпечувати можливість переміщення вантажних машин з одного складу на іншій.

10.2.5 Колійний розвиток вантажних дворів має забезпечувати:

- раціональну технологію маневрової роботи з обслуговування вантажних пунктів і виконання вантажних операцій;

- компактність розташування вантажних колій і складів з метою скорочення території, займаної колійним розвитком і автомобільними проїздами, а також скорочення пробігів автомобільного транспорту.

 

а - з послідовним; б - з паралельним розташуванням виставочних колій; 1 - контейнерний майданчик; 2 - склад для тарних і штучних вантажів; 3 - площадка для великовагових вантажів, лісоматеріалів й інших вантажів; 4 - підвищена колія для вивантаження насипних вантажів; 5 - склад для мінерально-будівельних матеріалів; 6 - платформа для колісних вантажів; 7 - крита платформа для безпосереднього перевантаження «вагон - автомобіль»; 8 - службово-технічний будинок з побутовими приміщеннями

Рисунок 10.3 - Схеми вантажних дворів тупикового типу

 

Вантажно-розвантажувальні колії складів і платформ проектують тупиковими або наскрізними. Взаємне розташування колій має забезпечувати подачу й забирання вагонів у міру закінчення операцій без порушення вантажних робіт, що виконуються на сусідніх ділянках складських приміщень.

10.2.6 Знову споруджувані великі вантажні двори залежно від розміру й характеру роботи, місцевих умов і способів механізації вантажних робіт треба проектувати за схемами тупикового типу з послідовним розташуванням виставочних колій (рисунок.10.3, а), а у стиснутих умовах - тупикового типу з паралельним розташуванням виставочних колій (рисунок.10.3, б).

1 - підвищена колія для вивантаження насипних вантажів; 2 - площадка для великовагових вантажів, лісоматеріалів й ін.; 3 - контейнерний майданчик; 4 - склад для тарних і штучних вантажів; 5 - платформа для колісних вантажів; 6 - крита платформа для безпосереднього перевантаження «вагон - автомобіль»; 7 - склад для мінерально-будівельних матеріалів; 8 - службово-технічний будинок з побутовими приміщеннями

Рисунок 10.4 - Схема вантажного двору комбінованого типу з тупиковими й наскрізними вантажними коліями

 

В обґрунтованих випадках допускається проектувати вантажні двори за схемою комбінованого типу (рисунок 10.4).

Загальна корисна довжина виставочних колій, прийнятої до розрахунку, має приблизно відповідати подвоєній довжині групи вагонів, одночасно подаваної на вантажний двір.

Вибір схеми в кожному окремому випадку треба робити на основі техніко-економічного порівняння варіантів і колійного розвитку станції, що обслуговує даний вантажний двір. При відповідному обґрунтуванні допускається зміна взаємного розташування колій і окремих пристроїв, показаних на наведених схемах.

Розвиток або перебудову існуючих вантажних дворів у межах економічної доцільності й технічної можливості треба робити стосовно до наведених схем з найбільш повним використанням наявних вантажних пристроїв і колій.

10.2.7 Для тарних і штучних вантажів, що вимагають закритого зберігання, треба проектувати одноповерхові покриті склади із внутрішнім або зовнішнім розташуванням вантажних колій, обладнані пристроями пожежної й охоронної сигналізації, що задовольняють санітарним нормам, з механізацією вантажних робіт. На вантажних дворах з великим обсягом переробки тарних і штучних вантажів треба проектувати багатопрогонові одноповерхові склади із внутрішнім уведенням вантажних колій. В обґрунтованих випадках допускається проектувати багатоповерхові склади із внутрішнім розташуванням колій.

10.2.8 Кількість колій і платформ у складах із внутрішнім уведенням колій має відповідати характеру й розмірам виконуваних операцій.

У складах, де в основному виконується місцева робота (при незначних розмірах сортування дрібних відправок транзитних вантажів) треба проектувати одну або дві вантажні платформи з однією або двома вантажними коліями. При двох платформах одна з них має бути призначена для переробки повагонних тарних і штучних вантажів, а інша - для спільної переробки дрібних відправок місцевих і транзитних вантажів.

У складах з великим надходженням у сортування транзитних дрібних відправок вантажів треба проектувати дві крайні й одну або дві середні сортувальні платформи, при цьому одну з крайніх платформ треба відводити тільки для повагонних вантажів, іншу - для дрібних відправок місцевого приймання. При одній середній сортувальній платформі необхідно укладати три-чотири, а при двох - п'ять-шість вантажних колій.

У критих однопрогонових і багатопрогонових складах треба передбачити водопровід, каналізацію, природну, а при необхідності примусову (механічну) вентиляцію, природне й штучне освітлення, протипожежні пристрої, опалення (при необхідності), пристрої зв'язку й приміщення для обігрівання робітників, що обслуговують відкриті площадки.

10.2.9 Сортувальні платформи для переробки транзитних дрібних відправок тарних і штучних вантажів зі значним обсягом вантажної роботи в обґрунтованих випадках треба проектувати із внутрішнім уведенням вантажних колій.

10.2.10 Залежно від кількості транзитних дрібних відправок тарних і штучних вантажів, великовагових вантажів і контейнерів, технічного оснащення й розташування вантажних і сортувальних станцій у вузлі, склади, платформи й площадки для сортування транзитних вантажів можуть бути розташовані як на вантажних, так і на сортувальних станціях; вибір варіанта має бути економічно обґрунтований.

10.2.11 Для сортування тарних і штучних вантажів і контейнерів треба проектувати спеціальні платформи й пункти. Розміри їх треба установлювати залежно від технологічного процесу сортування й засобів механізації й автоматизації.

Для сортування транзитних середньо- і великотоннажних контейнерів треба проектувати спеціалізовані сортувальні контейнерні пункти з необхідним колійним розвитком.

В обґрунтованих випадках для переробки зазначених контейнерів допускається проектувати спеціалізовані станції, розраховані на приймання й переробку спеціальних контейнерних поїздів.

При необхідності на контейнерних пунктах і станціях треба проектувати пристрої для поточного або для періодичного ремонту контейнерів.

10.2.12 У районі для переробки великовагових вантажів, металу й лісоматеріалів на вантажних дворах великих вантажних станцій треба проектувати подвійні паралельні площадки із двома-трьома вантажними коліями. При цьому на площадці, призначеній для переробки великовагових вантажів і металу, можуть бути укладені одна-дві вантажні колії, а на площадці для лісоматеріалів - одна колія.

10.2.13 На вантажних дворах з невеликим обсягом роботи в районі переробки контейнерів, великовагових вантажів, металу, лісоматеріалів й інших вантажів треба проектувати загальні площадки - одинарні з однією вантажною колією, якщо загальний обсяг переробки таких вантажів протягом доби не буде перевищувати завантаження одного крана, або подвійні паралельні із двома коліями. Ділянки площадок мають бути спеціалізовані по окремих родах вантажів.

10.2.14 Ширину критих складів, критих і відкритих вантажних платформ треба встановлювати проектом залежно від кількості й роду збереженого вантажу, характеру виконаних з ним операцій і застосовуваних засобів механізації й автоматизації. Ширина критих складів, критих і відкритих вантажних платформ має бути не менше, ніж 18 м.

Ширина рампи в критих складах має забезпечувати роботу вантажних машин і бути не менше 3 м з боку колії й не менше 1,5 м з боку під'їзду автомобільного транспорту.

Ширину сортувальних платформ, у тому числі в багатопрогонових складах, треба проектувати відповідно до технологічного процесу сортування вантажів і засобів механізації.

Висоту вантажних платформ треба приймати відповідно до вимог п. 5.4.3 цього стандарту.

10.2.15 Довжину складу треба визначати залежно від необхідної ємності з урахуванням необхідної довжини вантажного фронту й кількості колій, при цьому довжина складу із внутрішнім або зовнішнім розташуванням колій має бути не більше 300 м.

10.2.16 При розрахунку площі складів середнє навантаження на 1 м2 складської площі й тривалість зберігання вантажів треба приймати відповідно до таблиці 10.1 і 10.2.

 

Таблиця 10.1 - Середнє навантаження складської площі

Рід вантажу Найменування вантажних пристроїв Навантаження, тс/м2
Тарні й штучні вантажі при повагонних відправленнях:    
а) у загальних складах Криті склади й платформи 0,85
б) у спеціалізованих складах: промислові товари широкого вжитку (трикотаж, взуття, одяг, тощо) Те саме 0,25
меблі » 0,25
папір » 1,10
Тарні й штучні вантажі при дрібних відправках Те саме 0,40
Тарні й штучні вантажі в контейнерах Площадки для контейнерів 0,50
Великовагові вантажі Площадки для великовагових поїздів 0,90
Вантажі, перевезені навалом Площадки для вантажів, перевезених навалом 1,10

Примітка. У тих випадках, коли переважають легковагові вантажі або застосовується стелажне зберігання вантажів, площу складу треба розраховувати із застосуванням навантажень на 1 м2, установлюваних проектом.

 

Таблиця 10.2 - Тривалість зберігання вантажів

Рід вантажу Тривалість зберігання, доби
до відправлення після прибуття
Тарні й штучні вантажі в критих складах:    
при повагонних відправленнях 1,5 2,0
при дрібних відправках 2,0 2,5
Тарні й штучні вантажі в контейнерах 1,0 2,0
Великовагові вантажі 1,0 2,5
Колісні вантажі й сільгосптехніка 1,0 2,5
Цемент, вапно, алебастр, крейда, мінеральні добрива - 2,5
Вантажі, перевезені навалом 2,5 3,0

Примітка. Для порожніх контейнерів розрахунковий строк знаходження на контейнерному майданчику - одна доба.

 

Розрахунок площі складів для контейнерів треба робити з урахуванням наявності навантажених, порожніх і несправних контейнерів.

Міцність покриття контейнерних майданчиків має забезпечувати навантаження 1,5 тс/м2, а для зберігання великотоннажних контейнерів установлюється розрахунком з урахуванням динамічного навантаження на фітінги.

10.2.17 При розрахунку площі складів, додаткові площі для проходів, проїздів вантажних машин і автомобілів, місць для установки ваг, приміщень приймально-здавачів й тощо, треба враховувати коефіцієнтом, значення якого встановлюють проектом, приймаючи його не менше зазначеного в таблиці 10.3.

Таблиця 10.3 - Коефіцієнт розрахунку площі складів, додаткових площ для проходів

Рід вантажу Найменування вантажних пристроїв Коефіцієнт
Тарні й штучні вантажі:    
повагонні Покриті склади й платформи 1,7
дрібні Те саме 2,0
Контейнери Контейнерні майданчики 1,9
Великовагові вантажі Площадки для великовагових вантажів 1,6
Лісоматеріали Площадки для лісоматеріалів 1,6
Вугілля й нерудні (мінерально-будівельні) матеріали Склад вугілля й нерудних (мінерально-будівельних) матеріалів 1,5

 

10.2.18 На станціях знову споруджуваних залізниць у тих випадках, коли характер вантажів і їхня кількість проектом не можуть бути встановлені, треба проектувати:

- на проміжних станціях - одну комбіновану типову секцію, що складається з покритого складу й платформи загальною довжиною 40м, а також площадку довжиною 30 м з твердим покриттям для навалочних вантажів;

- на дільничних станціях - одну-дві типові секції критих складів і платформ, а також площадку з твердим покриттям довжиною 50 м.

10.2.19 Для вивантаження вугілля й нерудних (мінерально-будівельних) матеріалів треба передбачати обгороджені заборами й зеленими насадженнями підвищені колії, естакади й інші розвантажувальні пристрої, розташовані від складів тарних і штучних вантажів і контейнерних пунктів на відстані не менше, ніж 50 м, з урахуванням напрямку переважних вітрів у даному районі.

Постійні склади на станціях для навантаження й вивантаження хімічних (неотруйних) і вантажів, що порошать, треба проектувати не ближче 300 м від службових, культурно-побутових і житлових будівель.

На станціях електрифікованих або на станціях залізничних ліній, що будуть електрифіковані, площадки для навантаження й вивантаження мінеральних добрив треба розташовувати на відстані не менше 100 м від опор контактної мережі й високовольтних ліній (ліній живлення автоблокування, поздовжнього електропостачання й ін.) і не менше 500 м від тягових підстанцій і постів секціонування.

10.2.20 Для колісних вантажів, самохідних машин і сільськогосподарської техніки на вантажних дворах треба передбачати високі платформи з торцевими й бічними фронтами навантаження або вивантаження.

В'їзди з торцевого боку на відкриті платформи, що споруджуються на рівні підлоги вагона, повинні мати ухил не крутіше 1/7, а для вантажних механізмів - не крутіше 1/10.

Для безпосереднього перевантаження вантажів з вагона в автомобілі й навпаки треба проектувати одну-дві вантажні колії і платформи з під'їздами до них.

10.2.21 Для механізації вантажних робіт рекомендується у критих складах застосовувати:

- електронавантажувач відповідної вантажопідйомності, а також самохідні електровозики;

- в окремих випадках інші засоби механізації (мостовий кран, кран-штабелер, кран-балка, ланцюговий, стрічковий і пластинчастий конвеєр, рольганги і причіпні возики з тягачами й ін.);

- на загальних відкритих складах, призначених для переробки контейнерів, великовагових вантажів, лісоматеріалів й інших довгомірних вантажів, а також металу - козлові або мостові крани відповідної вантажопідйомності й інше встаткування;

- на спеціалізованих контейнерних пунктах - козлові й мостові крани з підвищеними швидкостями пересування крана, із середнім і важким режимом роботи;

- на перевантажувальних платформах і вантажних коліях, призначених для перевантаження вантажів з вагонів за варіантами «вагон-вагон» або «вагон-автомобіль», із засобів механізації вантажних робіт треба передбачати самохідні розвантажники, електронавантажувач, стрічкові й пластинчасті конвеєри, рольганги, крани на автомобільному ходу й інші механізми.

На відкритих площадках для переробки насипних вантажів треба застосовувати підвищені колії, естакади й пристрої для відкриття й закриття люків і зачищення вагонів, а також передбачати засоби механізації навантаження цих вантажів в автомобілі й штабелювання їх на складі.

Для вивантаження навалочних вантажів, що змерзлися рекомендується застосовувати буророзпушувальні машини, вібророзпушники різних систем і віброударні установки.

Вибір засобів механізації треба робити на основі техніко-економічних розрахунків, виходячи із застосування комплексної механізації при виконанні вантажних операцій, на основі кращих сучасних машин, що випускаються промисловістю.

10.2.22 На території вантажного двору має бути передбачена потоковість руху автомобільного транспорту. Ширина й розташування проїздів і місць стоянки транспортних засобів мають забезпечувати безперешкодний рух автомобілів з причепами, їхній поворот і подачу до місця роботи без порушення навантаження й вивантаження у сусідніх фронтах.

Ширину проїзду визначають залежно від типу автомобільного транспорту й вантажних механізмів, інтенсивності робіт і розташування складів - з однієї або двох сторін, а також від кільцевого або тупикового руху автомобілів; при цьому ширину смуги руху автомашин із причепами на прямих ділянках треба приймати не менше 4м. При однобічному розташуванні критих складів і платформ відстань від останніх до огородження має бути не менше 16 м при кільцевому русі транспорту й 19м при тупиковому; при двосторонньому розташуванні відстань між складами має бути не менше, ніж 28м при кільцевому русі й 35м при тупиковому. У кривих ділянках ці відстані мають бути відповідно збільшені.

При проектуванні тупикового проїзду на його кінці необхідно передбачати площадку для розвороту автомобільного транспорту у вигляді кільця із зовнішнім радіусом не менше 15 м.

10.2.23 Для стоянки автомобілів перед в'їздом на вантажний двір, як правило, треба передбачати спеціальну площадку, достатню для розміщення автомобілів, що проходять через вантажний двір протягом 0,5 годин, а на території вантажного двору - площадку для стоянки (у нічний час) автомобілів і причепів до них.

10.2.24 Територія вантажного двору має бути огороджена, обладнана протипожежними засобами, зв'язком, освітленням і мати водовідвідні спорудження, що забезпечують відвід поверхневих вод з території двору; автомобільні дороги й вантажні площадки мають мати тверде покриття.

10.2.25 Вантажні станції треба обладнати пристроями оперативного, технологічного й інформаційного зв'язку (телефони, телетайпи, переносні радіостанції й ін.).

Пристрої технологічного зв'язку треба проектувати з урахуванням автоматичного приймання-передачі й реєстрації надходячої зовнішньої інформації, а також забезпечувати автоматичний запис і обмін інформацією між об'єктами станції.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 3239;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.025 сек.