Предмет і основні поняття динаміки.

Динаміка

Лекція 1. Вихідні положення динаміки

ПЛАН лекції

1. Предмет і основні поняття динаміки.

2. Закони динаміки.

3. Диференціальні рівняння руху матеріальної точки.

 

Предмет і основні поняття динаміки.

Динаміка – це розділ теоретичної механіки, який вивчає рухи матеріальних об’єктів з урахуванням сил, що діють на ці об’єкти.

На відміну від кінематики, в динаміці при вивченні руху враховують інертність (масу) рухомого об’єкта, а також сили, які діють на нього під час руху.

На відміну від статики, в динаміці сили розглядають не тільки сталі, а й такі, що можуть змінюватися (з плином часу, або зі зміною положення точки прикладання сили, або зі зміною швидкості руху).

Розглянемо основні поняття динаміки.

Матеріальна точка – це точка, наділена масою, яка моделює тверде тіло, якщо його розмірами можна знехтувати в умовах поставленої задачі.

Маса – це міра інертності. В класичній механіці масу вважають скалярною величиною, одиницею вимірювання якої є кілограм.

Інертність – це властивість матеріального об’єкта зберігати свій рух (або стан спокою) при відсутності діючих сил. Якщо на тіло починає діяти сила, то це тіло змінює свій рух поступово й тим повільніше, чим більш інертним є тіло.

Ізольована точка – це матеріальна точка, на яку не діють сили або діє зрівноважена система сил.








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 753;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.