Кредитно-модульна система організації навчального процесу.

Кредитно-модульна система організації навчального процесу (КМСОНП) - це модель організації навчального процесу, яка Ґрунтується на поєднанні модульних технологій навчання та залікових освітніх одиниць (залікових кредитів);

Метою впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу (КМСОНП) є підвищення якості вищої освіти фахівців і забезпечення на цій основі конкурентоспроможності випускників та престижу української вищої освіти у світовому освітньому просторі.

Основними завданнями КМСОНП є:

- адаптація ідей ЕСТ8 до системи вищої освіти України для забезпечення мобільності студентів у процесі навчання та гнучкості підготовки фахівців, враховуючи швидкозмінні вимоги національного та міжнародного ринків праці;

- забезпечення можливості навчання студента за індивідуальною варіативною частиною освітньо-професійної програми, що сформована за вимогами замовників та побажаннями студента і сприяє його саморозвитку і відповідно підготовці до життя у вільному демократичному суспільстві;

- стимулювання учасників навчального процесу з метою досягнення високої якості вищої освіти;

- унормування порядку надання можливості студенту отримання професійних кваліфікацій відповідно до ринку праці.


Навчальний план.Основним нормативним документом, що визначає організацію навчального процесу за конкретним напрямом освітньої або кваліфікаційної підготовки, є навчальний план.

Навчальний план - це нормативний документ вищого навчального закладу, який складається на підставі освітньо-професійної програми та структурно-логічної схеми підготовки і визначає перелік та обсяг нормативних і вибіркових навчальних дисциплін, послідовність їх вивчення, конкретні форми проведення навчальних занять та їх обсяг, графік навчального процесу, форми та засоби проведення поточного і підсумкового контролю.

Навчальний план затверджується керівником вищого навчального закладу.

Дисципліни навчального плану групуються за циклами:

- гуманітарних і соціально-економічних дисциплін;

- фундаментальних дисциплін;

- професійно-орієнтованих дисциплін;

- спеціальних дисциплін.

 

В кожному циклі дисципліни необхідно розміщати у такій послідовності: нормативні дисципліни, дисципліни за переліком освітньо-професійної програми, дисципліни за вибором навчального закладу.

Для конкретизації планування навчального процесу на кожний навчальний рік складається робочий навчальний план. Нормативні навчальні дисципліни встановлюються Державним стандартом освіти. Дотримання їх назв та обсягів є обов'язковим для навчального закладу.

Вибіркові навчальні дисципліни встановлюються вищим навчальним закладом. Вибіркові навчальні дисципліни вводяться для задоволення освітніх і кваліфікаційних потреб особи, ефективного використання можливостей і традицій конкретного навчального закладу, регіональних потреб тощо.

Місце та значення навчальної дисципліни, її загальний зміст та вимоги до знань і вмінь визначаються навчальною програмою дисципліни.

Навчальна програма нормативної дисципліни є складовою Державного стандарту освіти. Навчальна програма вибіркової дисципліни розробляється вищим навчальним закладом.

Для кожної навчальної дисципліни, яка включається до освітньо-професійної програми підготовки, на підставі навчальної програми дисципліни та навчального плану вищим навчальним закладом складається робоча навчальна програма дисципліни, яка є нормативним документом вищого навчального закладу.

Робоча навчальна програма дисципліни містить виклад конкретного змісту навчальної дисципліни, послідовність, організаційні форми її вивчення та її обсяг, визначає форми та засоби поточного і підсумкового контролю.

Структурні складові робочої навчальної програми дисципліни:

- тематичний план;

- засоби для проведення поточного та підсумкового контролю;

- перелік навчально-методичної літератури.

Навчання студента за індивідуальним навчальним планом. Індивідуальний навчальний план студента складається на підставі робочого навчального плану і включає всі нормативні дисципліни та частину вибіркових навчальних дисциплін, обраних студентом з обов'язковим урахуванням структурно-логічної схеми підготовки. Індивідуальний навчальний план складається на кожний навчальний рік і затверджується в порядку, встановленому вищим навчальним закладом.

Вибіркові навчальні дисципліни, введені вищим навчальним закладом в освітньо-професійну програму підготовки і включені до індивідуального навчального плану студента, є обов'язковими для вивчення.

Характеристика навчального плану підготовки бакалавра за напрямком 0501 "Економіка і підприємництво" спеціальності "Облік і аудит":

- протягом навчання передбачено виконання 4 курсових робіт, 13 РГР, необхідно скласти 39 іспитів, 43 заліки, здати державний іспит з теоретичних економічних дисциплін та захистити випускну роботу

- у другому семестрі студенти проходять навчальну практику протягом 2-х тижнів, а в 6-ому - виробничу, тривалість якої також 2 тижні;

- передбачено 3 блоки дисциплін з розподілом на нормативні; за вибором навчального закладу/студента:

- дисципліни циклу гуманітарної підготовки-23,6% загального обсягу годин бакалаврату - зокрема, філософія, соціологія, основи бізнесу;

у дисципліни циклу природничо-наукової та загальноекономічної підготовки - 49,3% загального обсягу годин бакалаврату - зокрема, політична економія, вища математика, фінанси, господарське законодавство; ^ дисципліни циклу професійної підготовки 27,1% загального обсягу годин бакалаврату зокрема, фінансовий облік, організація і методика аудиту, фінансове право.

Фахівці за спеціальністю "Фінанси" проходять підготовку в межах напряму 0501 "Економіка і підприємництво". Перелік дисциплін навчального плану відрізняється в межах блоку дисциплін професійно-орієнтованої підготовки (страхові послуги, банківські операції, фінансовий ринок, основи казначейської справи тощо).








Дата добавления: 2015-08-14; просмотров: 637;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.