Кафедри – як центр навчання студентів та їх функції.

Кафедрає основним навчально-науковим структурним підрозділом університету (факультету), що здійснює навчальну, науково-методичну і науково-дослідну роботу з декількох споріднених дисциплін, виховання студентів, а також підготовку науково-педагогічних кадрів та підвищення їх кваліфікації. Робота кафедри повинна бути спрямована на підготовку фахівців, які володіють глибокими теоретичними і практичними знаннями, уміннями і навиками з обраної спеціальності, є патріотами свого університету, своєї держави.

Кафедра підпорядковується безпосередньо декану факультету, до складу якого вона входить.

Кафедра проводить всі види навчальних занять з дисциплін, які закріплені за нею, на всіх формах навчання і з цією метою:

- забезпечує безперервне удосконалення якості викладання: підвищення рівня лекцій як провідної форми навчання; активізацію практичних, семінарських, лабораторних і самостійних занять як ефективних форм закріплення знань; прищеплення необхідних умінь і навичок; розвиток творчих здібностей студентів. Організовує і керує науково-дослідною роботою студентів, навчальною і виробничими практиками, курсовим і дипломним проектуванням студентів, проводить семестрові іспити та заліки, державні іспити та захист дипломних робіт, аналізує їх результати.

- здійснює комплексне методичне забезпечення навчальних дисциплін кафедри: підготовку монографій, підручників, навчальних посібників, розробку навчально-методичних матеріалів до проведення всіх видів навчальних занять, а також інших вказівок, які передбачають використання найбільш доцільних форм і методів викладання, раціональне узгодження методичних прийомів, ефективне використання сучасної техніки навчання і лабораторного обладнання.

- здійснює підготовку і підвищення кваліфікації науково-педагогічних кадрів. Встановлює творчі зв'язки з кафедрами інших університетів, вивчає, узагальнює і розповсюджує досвід роботи кращих

викладачів, допомагає молодим викладачам оволодівати педагогічною майстерністю. Розглядає дисертації, які подаються членами кафедри або, за дорученням керівництва університету, іншими здобувачами.

У рамках навчального процесу та в позаурочний час кафедра організовує роботу з виховання студентів на основі комплексного підходу до патріотичного, трудового і морального виховання студентів. Забезпечує спрямованість навчального процесу на формування у студентів наукового світогляду, організовує і контролює самостійну роботу студентів та веде активний пошук її нових ефективних форм. Здійснює семестрові атестації та рейтинговий контроль роботи студентів.

Проводить роботу з налагодження зв'язків з виробництвом: > розвиває співробітництво з підприємствами, установами і організаціями з питань підготовки фахівців, спрямоване на оволодіння студентами професійними навичками, передовими методами організації праці й управління, набуття досвіду суспільної та організаційної діяльності;

- організовує виступи керівників і провідних спеціалістів підприємств, установ і організацій, новаторів виробництва перед студентами і професорсько-викладацьким персоналом кафедри, залучає до педагогічної діяльності провідних вчених;

- бере участь в організації і проведенні попереднього розподілу майбутніх спеціалістів, здійснює контроль за стажуванням молодих спеціалістів і надає методичну допомогу керівникам стажування; підтримує зв'язок з випускниками університету;

- бере участь в заходах з підвищення кваліфікації спеціалістів, які зайняті у відповідних галузях народного господарства, організовує у встановленому порядку семінари підвищення кваліфікації і перепідготовку кадрів за новими, перспективними напрямками науки і техніки відповідно до профілю роботи кафедри;

- сприяє участі професорсько-викладацького складу і співробітників кафедри у роботі науково-технічних товариств, конференцій, симпозіумів, виступає перед колективами на підприємствах, будовах, колективами аграрно-промислового комплексу.

Бере участь у науково-дослідній роботі університету (НДР):

- проводить наукові дослідження з найважливіших теоретичних, науково-технічних і соціально-економічних проблем за профілем кафедри, проблем педагогіки вищої школи у тісному зв'язку із завданнями дослідні роботи і дає рекомендації щодо їх опублікування, бере участь у впровадженні результатів досліджень у практику;

- складає щорічні звіти за підсумками НДР, проводить щорічну атестацію аспірантів кафедри;

- здійснює комплекс організаційних і методичних заходів з дипломного проектування, випуску та працевлаштування випускників.

Здійснює у встановленому порядку співробітництво з кафедрами іноземних університетів з навчальної, навчально-методичної і науково-досчідної роботи, а також з іноземними науково-дослідними організаціями за профілем кафедри.

До складу кафедри входять професори, професори-консультанти, доценти, старші викладачі, викладачі (асистенти), аспіранти, співробітники наукових підрозділів, що є структурними частинами кафедри та навчально-допоміжний персонал: завідувач лабораторіями (кабінетами), провідні спеціалісти, старші лаборанти, лаборанти, майстри виробничого навчання тощо.

Завідувач кафедри - організатор навчального процесу студентів. Кафедру очолює завідувач, який має, як правило, вчене звання професора або науковий ступінь доктора наук і обирається на конкурсній основі.

Завідувач кафедри бере участь у роботі всіх підрозділів університету, де обговорюються і вирішуються питання діяльності кафедри. Він несе особисту відповідальність за діяльність кафедри. Строки та форми звіту завідувача про роботу кафедри встановлюються ректором.

До завідувача кафедри висуваються, як правило, наступні кваліфікаційні вимоги:наявність наукового звання професора, ступеню доктора наук, базова вища освіта, стаж науково-педагогічної роботи з дисциплін кафедри не менше 10 років.

Посадові обов'язки: здійснює розрахунок навчального навантаження і розподіл його між штатними викладачами та сумісниками, а також визначає функціональні обов'язки професорсько-викладацького складу; контролює своєчасність і якість їх виконання. Здійснює перспективне та поточне планування роботи й розвитку кафедри, затверджує плани роботи кафедри, індивідуальні плани роботи викладачів, інших працівників кафедри та інші документи на рівні кафедри. Подає керівництву університету у встановленому порядку пропозиції щодо прийому на роботу, звільнення та переміщення працівників кафедри, їх морального і матеріального заохочення, а також заходи дисциплінарного впливу. Вимагає від структурних підрозділів і служб університету прийняття заходів, які б забезпечували необхідні умови для проведення навчально-виховного, науково-дослідного процесу. Підтримує тісні взаємні зв'язки з навчальними закладами, підприємствами, організаціями та установами за профілем кафедри щодо використання матеріальної бази та устаткування, інтегрованого навчання студентів ВЇП нижчого рівня, які входять до навчально-науково-виробничого комплексу, підвищення кваліфікації працівників кафедри відповідно на підприємствах та в університеті, профорієнтації та працевлаштування випускників університету тощо. Несе персональну відповідальність за стан матеріально-технічної бази кафедри, кадрове забезпечення дисциплін. кафедри у відповідності до рівня акредитації, за стан техніки безпеки у закріплених приміщеннях і за всю діяльність кафедри в цілому. Співпрацює на організаційно-методичному рівні з науково-методичними комісіями Міністерства освіти і науки України, Інститутом змісту освіти з питань програмного забезпечення дисциплін кафедри і спеціальності в цілому.

Як педагогічний працівник читає курси лекцій з основних дисциплін, проводить консультації; керує курсовим та дипломним проектуванням, підготовкою науково-педагогічних кадрів (магістрів, аспірантів та здобувачів); здійснює навчання педагогічних працівників кафедри шляхом організації методичних семінарів та взаємо відвідування занять. Особисто здійснює систематичні відвідування занять викладачів кафедри

Професорсько-викладацький склад кафедри: обов'язку, і права. Професорсько-викладацький склад кафедри включає такі посади: професор, доцент, старший викладач і асистент. Особи, що працюють на цих посадах повинні знати зміст основних дисциплін кафедри, основи роботи обчислювальної техніки та програмування, педагогіку та психологію, основи права, виробництво за напрямком підготовки спеціалістів кафедрою, сучасну методику викладання у вищій школі.

До професора кафедри висуваються, як правило, такі кваліфікаційні вимоги: вчене звання професора, науковий ступінь доктора наук (кандидата наук), базова вища освіта.

Посадові обов'язки професора:

- читати на високому науково-методичному рівні основні курси лекцій, у тому числі для магістрів, аспірантів та здобувачів, керувати курсовим та дипломним проектуванням, науково-дослідною роботою студентів, проводити консультації з курсів, які читає, екзамени й інші види робіт;

- здійснювати підготовку підручників, курсів лекцій, навчальних посібників та монографій, впроваджувати сучасні прогресивні методи навчання на основі сучасної техніки та комп'ютерних технологій, керівництво науково-методичними семінарами кафедри тощо;

- у науковому плані забезпечувати керівництво держбюджетною науково-дослідною роботою за головним напрямком наукової діяльності кафедри, здійснювати загальне та персональне керівництво підготовкою магістрів, аспірантів та здобувачів тощо;

- брати активну участь у виховному процесі: читати лекції та проводити співбесіди із студентами у позаурочний час на потоках, в академічних групах, студентських гуртожитках. Сприяти виконанню заходів з дотримання правил внутрішнього розпорядку в університеті. За поданням завідувача кафедри деканом факультету може призначатися куратором академічної групи.

Доцент кафедри повинен відповідати таким кваліфікаційним вимогам: вчене звання доцента, науковий ступінь кандидата наук (доктора наук), базова вища освіта, стаж науково-педагогічної роботи - більше 5 років.

Посадові обов'язки доцента:

-читає на високому науково-методичному рівні курси лекцій, у тому числі для магістрів, керує практикою студентів, курсовим і дипломним проектуванням, науково-дослідною роботою студентів, проводить консультації з курсів, які читає, практичні, лабораторні роботи, екзамени, заліки та інші види робіт;

- здійснювати підготовку курсів лекцій, навчальних посібників та монографій, методичних вказівок з лабораторних та практичних занять, практики та дипломного проектування тощо;

- у науковому плані забезпечувати керівництво держбюджетною науково-дослідною роботою кафедри за одним з напрямків наукової діяльності кафедри, керування науково-дослідною роботою студентів і магістрів та з дозволу Вченої ради університету - науковою роботою аспірантів, здобувачів тощо;

- брати активну участь у виховному процесі: як правило, є куратором академічної групи, а також читає лекції та проводить співбесіди із студентами у позаурочний час на потоках, в академічних групах, студентських гуртожитках з питань моралі, культури тощо;

- організація студентів академічної групи, у якій є куратором, і особиста участь у всіх виховних заходах університету та факультету;

- сприяння виконанню заходів з дотримання правил внутрішнього розпорядку в університеті.

Старший викладач кафедри повинен відповідати, як правило, наступним кваліфікаційним вимогам: науковий ступінь кандидата наук, базова вища освіта, стаж науково-педагогічної роботи більше 5 років.

Посадові обов'язки старшого викладача полягають у:

- викладанні на високому науково-методичному рівні курси лекцій для студентів, керівництво практичною підготовкою студентів, курсовим та дипломним проектуванням, проведенні консультацій з курсів, які читає, практичних, лабораторних робіт, екзаменів та заліків й інших видів робіт;

- у методичному плані здійсненні підготовки курсів лекцій, методичних вказівок з практики, лабораторних та практичних занять тощо.

- роботі під керівництвом провідних професорів (доцентів) кафедри за однією з бюджетних науково-дослідних робіт з основних напрямків наукової діяльності кафедри, керівництві науково-дослідною роботою студентів тощо.

- прийнятті участі у виховному процесі: як правило є куратором академічної групи, організовує студентів цієї групи і сам особисто бере участь у всіх виховних заходах університету та факультету;

- викладані (проведенні) на потоках, в академічних групах, студентських гуртожитках лекції;

- проводенні бесіди з питань моралі, культури тощо;

- сприянні виконанню заходів з дотримання правил внутрішнього розпорядку в університеті.

Кваліфікаційні вимоги до асистенти (викладача) кафедри: вища базова магістерська освіта за напрямком підготовки спеціалістів кафедрою або вища освіта спеціаліста з проходженням річного науково-педагогічного стажування під керівництвом провідних вчених кафедри.

Посадові обов'язки асистента:

- проводити на високому ідейному та науково-методичному рівні практичні (семінарські) та лабораторні заняття із студентами, контрольні роботи із студентами-заочииками та модульні контрольні роботи, передбачені робочими програмами, із студентами денної форми навчання у періоди атестацій. Проводити консультації з методики виконання лабораторних робіт, приймати заліки;

- під керівництвом професорів або доцентів здійснювати підготовку методичних вказівок з лабораторних та практичних занять, брати участь у методичних семінарах кафедри, у психолого-педагогічному семінарі університету та семінарі з вивчення основ обчислювальної техніки та програмування, здійснювати відвідування занять провідних вчених кафедри;

- у науковій роботі брати участь у бюджетній науково-дослідній роботі кафедри, під керівництвом провідних вчених кафедри готувати наукові статті тощо;

- брати активну участь у виховному процесі: за поданням завідувача кафедри та згодою декана факультету може бути куратором академічної групи;

- брати участь у всіх виховних заходах університету та факультету, проводити бесіди із студентами у гуртожитках, сприяти виконанню заходів з дотримання правил внутрішнього розпорядку в університеті.

 








Дата добавления: 2015-08-14; просмотров: 1442;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.012 сек.