Рудоносні провінції, що приурочені до серединних масивів

Підрозділяються на два типи.

До першого відносяться провінції, що знаходяться в межах «уламків» щитів, які оточені складчастими спорудами та характеризуються тривалим піднімання та розмивом з одночасним проявом локальних прогинів, в межах яких накопичуються осадки. Зруденіння виникає в процесі активізації таких уламків, що обумовлює підновлення раніше існуючих та розвиток нових розривних порушень, вкорінення гранітоїдів та інших продуктів магматизму, а також проявлення гідротермальної активності. Типовим прикладом таких рудоносних провінцій є Чеський серединний масив.

До другого типу відносяться провінції, що розвинуті у блоках древніх інтенсивно дислокованих метаморфізованих порід, які перекриті малопотужним слабкодислокованим осадовим чохлом. Ці блоки оточені зонами розвитку більш молодих шаруватих товщ, що інтенсивно зім’яті у лінійні складки. Магматизм в межах тектонічних блоків проявлений відносно слабко та характеризуються виходами гранітоїдів, що відслонюються вздовж розривних порушень. У складчастих зонах, що облямовують цей тип серединних масивів, розвинуті не тільки інтрузивні масиви, але і ефузивні утворення, які пов’язані з тріщинними виливами. Типовими прикладами таких рудоносних провінцій є Агінська плита у Східному Забайкаллі, област Північного Казахстану, а також Колимський масив.

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 443;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.