Складки течії

Ці складки мають досить складну морфологію (рис. 8,а). А.Е.Михайлов (1973) вказує на те що вони утворюються при нерівномірних переміщеннях речовини з ділянок з великим тиском до ділянок, на яких тиск відносно нижчий.

Рис. 8. Морфологія складки течії (за А.Е.Міхайловим, 1973) (а) та розріз поліметалічного рудного покладу №2 родовища Брокен-Хілл, Австралія (за Д.К.Густавсоном, Х.К.Бюреллом, М.Д.Геретті, 1952) (б).

 

В поверхневих умовах, при невеликих температурах та тисках мають властивість текти тільки високо пластичні гірські породи, насичені водою: солі, гіпси, вугілля, глини. При високих температурах та тисках, тобто в умовах значних глибин та інтенсивного метаморфізму, пластичними стають навіть досить міцні породи, такі як кварцити, гнейси та ін.. При цьому одночасно відбувається і перекристалізація речовини.

На більш пізніх стадіях формування складок течії при умовах інтенсивного метаморфізму під час завершення пластичної деформації утворюються поверхні сколювання. За цими поверхнями відбувається проковзування та переміщенні порід і форма складок ще більше ускладнюється. Такі складки описані багатьма геологами як складки сколювання.

Складки течії мають велике значення при локалізації руд гідротермальних родовищ, які приурочені до докембрійських метаморфічних товщ. Морфологія рудних тіл в цих товщах в значній мірі визначається досить складною формою складок. У якості прикладу на рис. 8, б наведений розріз одного з рудних покладів поліметалічного родовища Брокен-Хілл (Австралія), яке знаходиться у інтенсивно дислокованих метаморфічних породах.

 

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 527;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.