Складки поперечного вигину

Можуть виникати внаслідок тиску інтрузивних масивів, що направлений знизу (рис. 4, а) або ж в зв’язку з підняттям тектонічних блоків гірських порід, над якими полого, або горизонтально залягають верствуваті товщі (рис. 4, б).

Рис. 4. Механізм формування складок поперечного вигину.

а – вигин верстви осадових порід на лаколітом (хрестики); б – утворення судучної складки над при піднятим тектонічним блоком; стрілочками показаний напрямок тиску.

 

У випадку з інтрузивними масивами складки є місцевими куполоподібними. Рух матеріалу в них відбувається від центра складки до її периферії і тому потужність верств в центральній частині купола зменшується. Формування таких складок може завершитися утворенням конічних та радіальних розривних порушень.

У випадку підняття тектонічних блоків утворюються брилові складки. Вигинання верств, що зазнають розтягнення, відбувається над розривними порушеннями, утворюються флексури та в цілому складка набуває сундучну форму. На ділянках флексур можуть виникнути розривні порушення.

Куполоподібні складки у рудних полях розповсюджені, очевидно, достатньо широко. Але в деталях вони не описані. Брилові складки розвинуті досить широко, та їх роль у локалізації зруденіннь досить велика. Відомі численні поліметалічні, сурм’яно-ртутні родовища, які розвинуті в таких складках.

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 700;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.