Розривні порушення

 

Тріщини є важливим елементом структури родовищ. Добре відомо, що з ними тісно пов’язані елементи залягання, форма та розміри рудних тіл. Утворення штокверкових родовищ визначається, головним чином, ділянками інтенсивно тріщинуватих порід. Для утворення рудних стовпів, які приурочені до горизонтів сприятливих порід, також необхідні розривні порушення, що підводять гідротермальні розчини. Післярудні зміщення рудних тіл також пов’язані з тектонічними тріщинами.

За своїм походженням тріщини у гірських породах бувають ендогенними, тектонічними та екзогенними.

Ендогенні тріщини частіше за все дрібні. До них відносяться тріщини окремості у ефузивних породах та інтрузивних масивах. Просторове розташування їх зазвичай тісно пов’язане з елементами первісного залягання гірських порід.

Тектонічні тріщини та розломи мають різний масштаб (від декільком метрів до багатьох сотень метрів і кілометрів за протяжністю). Це скиди, підкиди,насуви, зсуви та інші. За багатьма порушеннями встановлюється переміщення блоків гірських порід. Утворення цих розривних порушень пов’язане зі складчастістю та більш пізніми тектонічними рухами.

Екзогеннітріщини зазвичай розповсюджені локально і виникають у зв’язку з процесами ерозії, коливання температури, зсувами, вибуховими роботами та іншими явищами на поверхні землі.

Серед дрібних тріщин, що спостерігаються на любому відслоненні, можуть бути тріщини різних генетичних груп і щоб відрізнити їх необхідно провести спеціальні складні та кропіткі дослідження.

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 1103;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.