Визначення придатність порід до біологічної рекультивації.

Першими стадіями підготовчого етапу є обстеження деградованих земель, вивчення специфіки умов порушень, геологічної будови і складу порід, гідрологічних умов, а також встановлення придатності розкритих порід для подальшої біологічної рекультивації.

Ступінь біологічної придатності ґрунтів і потенційно родючих порід для рослинності встановлюється на основі аналізу їх фізичних і хімічних властивостей. Найголовнішими чинниками ґрунтового середовища, що обмежують можливості біологічного освоєння відвалів і кар'єрів, є наступні показники:

кислотність,

вміст поживних речовин і гумусу,

вміст токсичних елементів,

механічний склад і структура,

гідрологічний режим.

Серед порід, які виносяться на поверхню при валовому способі формування відвалів, найчастіше виявляються або щільні водонепроникні глини, або кварцові піски, або породи, що утворюють сильно кисле середовище, або скельні породи, або породи, які є токсичними і непридатними для існування живої рослинності.

На підставі досвіду складання регіональних класифікацій розкривних порід запропонована узагальнена схема класифікацій придатності порід для біологічної рекультивації.

Придатні породи – родючі і потенційно родючі;

Малопридатні;

Непридатні.

 

Придатні для землеробства землі поділяють на дві групи (родючі і потенційно родючі). До категорії придатних родючих віднесені землі, що складені гумусовим шаром ґрунту, який утворюється внаслідок селективного формування відвалу, або внаслідок знімання родючого шару і нанесення його на сплановані відвали. Вміст гумусу в таких ґрунтах повинен бути більшим 2%, а реакція ґрунтового середовища — слабо кисла або близька до нейтральної. Водно-фізичні властивості ґрунтів цілком придатні для росту рослинності.

Гумусовий шар ґрунту є найбільш цінним для проведення біологічного етапу рекультивації порушених територій, а тому повинен обов'язково селективно зніматися та складуватися, а при необхідності використовуватися для нанесення на малопридатні і непридатні для землеробства породи.

 

Таблиця 1








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 942;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.