Табличні методи маршрутизації

Табличні методи маршрутизації, залежно від моменту формування таблиць маршрутів, поділяють на статичні й динамічні. При статичній маршрутизації таблиці маршрутів формуються під час генерації мережі і після цього, як правило, не змінюються. І тільки якщо змінюється конфігурація мережі, наприклад, у разі виходу якогось вузла з ладу, здійснюється коригування маршрутів.

До статичної належать маршрутизація фіксована і маршрутизація способом найкоротшої черги. У разі фіксованоїмаршрутизації для будь-якої пари абонентських систем установлюється одиничний або груповий канал передачі даних. У першому випадку йдеться про одношляхову маршрутизацію, тому що існує тільки один маршрут проходження пакетів від відправника до одержувача. Це найпростіший спосіб маршрутизації, проте він не враховує можливі аварійні ситуації і реальне завантаження окремих каналів, що може призвести до перевантаження окремих ділянок мережі за недовантаження її в цілому. Для вирівнювання навантаження на основних (магістральних) каналах передачі даних використовують багатошляхову маршрутизацію, при якій між суміжними вузлами комутації утворюється група віртуальних каналів, кожен з яких може призначатися тому чи іншому шляху проходження пакетів. Такий підхід використовується, зокрема у мережі SNA фірми IBM.

Маршрутизація способом найкоротшої черги передбачає наявність для кожного вузла комутації таблиці маршрутів із зазначенням кількох варіантів напрямку прямування пакетів, при цьому вибір маршруту здійснюється випадково. Оскільки цей спосіб характеризується відносно низькою ефективністю, то у такому варіанті він використовується доволі рідко. Для підвищення ефективності цього способу маршрутизації встановлюють пріоритети напрямків передачі даних. Потім, вибираючи канал передачі, вузол комутації переглядає у порядку зменшення пріоритету перелік допустимих маршрутів передачі і вибирає перший вільний канал, який забезпечує найоптимальніший шлях проходження пакету з мінімальною затримкою його у проміжних вузлах. Завдяки відносній простоті та достатній ефективності спосіб часто використовується у мережах комутації пакетів, зокрема у мережах з низькою надійністю комутаційних систем.








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 966;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.