Супутниковий зв’язок

Супутник зв’язку є, по суті, ретрансляційною станцією хвиль НВЧ-діапазону. Він використовується для з’єднання двох і більше наземних НВЧ-приймачів-передавачів, які називаються наземними станціями. Щоб забезпечити тривалу роботу без інтерференції, частоти прийому і передачі мають бути різними. Супутник приймає передачі в одному частотному діапазоні (висхідний канал), підсилює чи повторює цей сигнал і передає його на іншій частоті (низхідний канал). Кожен орбітальний супутник працює з кількома діапазонами частот, які називаються транспондерними каналами або транспондерами.

Для супутникової передачі оптимальний діапазон частот – 1...10 ГГц. Для частот, нижчих за 1 ГГц, характерною є наявність значних завад від природних джерел, зокрема завад космічного походження, сонячних, атмосферних, а також завад з боку різних електронних пристроїв. На частоті, вищій за 10 ГГц, сигнали значною мірою поглинаються атмосферою та атмосферними опадами.

Більшість сучасних супутників використовують при передачі з Землі на супутник смугу частот 5,925...6,425 ГГц, а при передачі із супутника на Землю смугу частот 3,7...4,2 ГГц. Ця комбінація носить загальну назву діапазону 4/6 ГГц.

Діапазон 4/6 ГГц входить в оптимальну зону від 1 до 10 ГГц, але цей діапазон уже переповнений. Тому став використовуватися діапазон 12/14 ГГц (висхідний канал 14...14,5 ГГц, спадний канал 11,7...12,2 ГГц). У даному діапазоні частот потрібно переборювати проблеми загасання. Однак при роботі в цьому діапазоні можна використовувати більш-менш дешеві наземні приймачі. Через можливе заповнення і цього діапазону планується використовувати діапазон 19/29 ГГц (висхідний канал 27,5...31,0 ГГц, спадний канал 17,7...21,2 ГГц). У зазначеному діапазоні частот згасання збільшується, але при цьому є можливість використовувати більш широку смугу (2500 МГц, а не 500 МГц), а також менші й дешевші приймачі.

Слід зазначити деякі особливості супутникового зв’язку. По-перше, оскільки дані передаються на великі відстані, то при передачі від однієї наземної станції до іншої виникає затримка поширення, яка складає близько чверті секунди. По-друге, супутниковий зв’язок з використанням НВЧ забезпечує можливість широкомовлення. Багато станцій можуть передавати на супутник, і передача із супутника може прийматися багатьма станціями.








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 671;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.