Місце і роль культури Київської Русі у європейській культурі

У розвитку культури Київської Русі проявлялися як загальні закономірності, так і національні особливості. Її основа - самобутня культура східнослов'янських племен. Принциповим рубежем у розвитку культури стало прийняття християнства. Значним був вплив візантійської культури. На відміну від Західної Європи, на Русі держава не підпала під владу церкви, і, відповідно, в культурі світські елементи були сильнішими. Намітилася прогресивна тенденція диференціації духовної культури.

У відносно короткі терміни Київська Русь зробила величезний крок, вийшовши на загальноєвропейський культурний рівень, а в деяких її сферах перевершивши його. Київська Русь як єдина централізована держава відкрила новий – феодальний – період в історії народів Східної Європи. Передові для свого часу політичний устрій, виробничі відносини, високопродуктивне сільське господарство, вдала дипломатична діяльність на міжнародній арені, підкріплена силою зброї проти нападників – все це сприяло тому, що Київська Русь висунулася на провідні позиції в Європі й була шанована тогочасними найрозвинутішими країнами.

Невпинний поступ Русі по шляху політичного, суспільного, економічного, культурного прогресу в середині ХІІІст. Перервала й на десятиліття загальмувала монголо-татарська навала.








Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 4126;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.