Функція культури

Функції культури – це сукупність ролей, які вона виконує по відношенню до людей, що створюють та використовують її в своїх інтересах. До найважливіших з них відносять:

функція зміст
засвоєння та перетворення світу Культура - перш за все творча діяльність людини. За допомогою цієї функції розкривається творчий потенціал людей
пізнавальна (гносеологічна) Знаходить своє вираження перш за все в науці. За її допомогою відбувається систематизація знань і розкриття законів розвитку природи й суспільства, пізнання людиною самої себе
інформативна (накопичення й збереження інформації) Забезпечує історичну тяглість (преемственность) і передачу соціального досвіду з покоління в покоління, від епохи до епохи. „Колективна пам’ять людства”
комунікативна Нерозривно пов’язана з інформативною. Носії: словесна мова, мистецтво (музика, театр, живопис тощо), наукова мова (символи)
регулятивна (нормативна) Проявляється, передусім, як система норм та вимог суспільства у всіх галузях життєдіяльності людей – праці, побуті, відносинах. Головна задача функції – підтримувати соціальну рівновагу заради виживання людства. Основними її нормативними системами є мораль і право.
аксіологічна (ціннісна) Відображає якісний стан культури. З її допомогою можна судити про ступінь культурності окремої людини, суспільства в цілому. Критерії оцінки: моральність, інтелект
світоглядна Поєднує в цілісну й завершену форму систему факторів духовного світу людини – пізнавальних, емоційно-чуттєвих, оціночних, вольових.
виховна (людинотворча) Головна мета – формування за допомогою системи знань, норм, цінностей всебічно розвинену особистість
сигніфікативна (від дат.signum – знак) Пов’язана із здатністю людини надавати предметам, явищам, діям певне значення й сприймати його.
гедоністична Пов’язана із здатністю людини отримувати задоволення й насолоду (як від витворів мистецтва, так і від предметів побуту, їжі, почуттів...)

У реальному житті розмежувати функції культури неможливо. Вони тісно сплетені, переходять одна в іншу, являють собою єдиний процес діалектичного розвитку людства.








Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 565;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.