Види безробіття

- Добровільна - пов'язана з небажанням людей працювати, наприклад, в умовах пониження заробленої плати. Добровільне безробіття посилюється під час економічного буму або зниження при спаді; її масштаби і тривалість у осіб різних професій, рівня кваліфікації, а також у різних демографічних груп населення.

- Вимушена (безробіття очікування) - виникає, коли працівник може і хоче працювати при цьому рівні заробітної плати, але не може знайти роботу. Причиною є порушення рівноваги на ринку праці із-за негнучкості заробітної плати (внаслідок законів про мінімум заробітної плати, роботи профспілок, підняття заробітної плати для поліпшення якості праці і тому подібне). Коли реальна заробітна плата знаходиться вище за рівень того, що відповідає рівновазі попиту і пропозиції, пропозиція на ринку праці перевищує попит на нього. Кількість претендентів на обмежене число робочих місць збільшується, а вірогідність реального працевлаштування зменшується, що підвищує рівень безробіття. Різновиди вимушеного безробіття :

- циклічна - викликається спадом виробництва, що повторюється, в країні або регіоні. Є різницею між рівнем безробіття у нинішній момент економічного циклу і природним рівнем безробіття. Для різних країн природним визнається різний рівень безробіття.

- сезонна залежить від коливань в рівні економічної активності в течії року, характерних для деяких галузей економіки.

- технологічна - безробіття, пов'язане з механізацією і автоматизацією виробництва, в результаті якої частина робочої сили стає зайвою або потребує більш високого рівня кваліфікації.

- зареєстрована - незайняте населення, що займається пошуком роботи і офіційно узяте на облік.

- маргінальна - безробіття слабо захищених верств населення (молоді, жінок, інвалідів) і соціальних низів

- нестійка - викликається тимчасовими причинами(наприклад, при добровільній зміні працівниками місць роботи або звільненні в сезонних галузях промисловості).

- структурна - обумовлена зміненими причинами в структурі попиту на працю, коли утворюється структурне неспівпадання між кваліфікацією безробітних і вимогою вільних місць. Структурне безробіття обумовлюється масштабною перебудовою економіки, змінами в структурі попиту на споживчі товари і в технології виробництва, ліквідацією застарілих галузей і професій, причому існує 2 типи структурного безробіття : стимулююча і деструктивна.

- інституціональне безробіття, що виникає у разі втручання держави або профспілок у встановлення розмірів ставок заробітної плати, відмінних від тих, які могли б формулюватися у відповідному ринковому господарстві.

- фрикційна - час добровільного пошуку працівником нового місця роботи, яке влаштовує його більшою мірою, ніж колишнє робоче місце.

- прихована:

- формально захисні, але фактично безробітні особи: в результаті спаду виробництва робоча сила використовується не повністю, але і не звільняється;

- наявність осіб, що бажають працювати, але не зареєстрованих в якості безробітних. Частково приховане безробіття представлене людьми, що перестали шукати роботу.

 








Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 625;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.