Причини бідності

Земля України, кліматичні умови і природні ресурси країни - унікальні. Більше 40% європейських запасів чорноземів, уся таблиця Менделєєва.

Займаючи 1% суші землі, Україна має 5,2% її природних ресурсів.

Після розвалу СРСР на Україні був один з найпотужніших у світі науково-технічний потенціал. По кількості винаходів на душу населення Україна знаходилася на одному рівні із США.

20 найбагатших кланів (Ахметов, Фортиш, Коломойський, Пінчук і так далі) володіють 80% багатства України.

Бідні Українці в 14,5 разу бідніше за бідняків Бельгії. Українці збідніли за останній рік на 10%. За статистикою ООН за межею бідності на Україні знаходиться 78% людина. Україна займає 83 місце. У Європі ми обігнали тільки Молдову.

У бідності українців винні крайній рівень зношеності основних виробничих фондів, а також майже повне небажання інвесторів, як вітчизняних, так і іноземних складати засоби в їх оновлення.

У наслідок цього рентабельність вироблюваної продукції невисока, додана вартість низька, а економіка працює до повного зносу.

Фонд заробленої плати в компаніях, в порівнянні з розвиненими країнами низький. Але навіть дешевизна робочої сили не дозволяє нашій країні вийти в позитивне сальдо в міжнародній торгівлі.

Доходи в країні розподіляються украй нерівномірно, топ-менеджмент компаній і державні чиновники не можуть себе скривдити в оплаті. Розкид в оплаті праці від найбідніших шарів до найбагатших доходить до 100 разів (у Швеції всього 4,5 разу, в Японії - 6 разів).

За словами експертів, існує абсолютний і відносний рівень бідності «Прикордонною смугою». При визначенні абсолютного рівня бідності являється доход 1-ої людини 1$ в день в жарких країнах, і 2$ в день з помірним кліматом.

Термін «убогість», який спочатку відносився лише до доходів, сьогодні набув ширшого сенсу. Убогість в країнах, що розвиваються, - це голод і неписьменність, хвороби і епідемії. Повна відсутність можливостей заробітку і неефективні механізми перерозподілу. Що стосується розвинених країн, то, прийнято вважати, що убогості у них немає. Є бідність, та і то відносна.

Англійський письменник і публіцист Вільям Гадвин - головною причиною убогості є існування приватної власності : не будь її, не буде і соціальної нерівності, а, отже, зникне убогість.

Сучасні економісти серед головних причин убогості у світі виділяють:

- відсутність доступу до достатку можливостей

- відсутність справедливості і рівності

- відсутність політичної свободи жебраків

- відсутність безпеки людини у світі

- фактична нездатність жебраків брати участь в процесі ухвалення рішень

- відсутність добросовісного управління та ін.








Дата добавления: 2015-08-04; просмотров: 807;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.