Декапітація (Decapitatio) – обезголовлення плода

Показання – запущене поперечне положення плода.

Умови:

– повне відкриття маткового вічка;

доступність шиї плода для обстеження та маніпуляцій;

достатні розміри таза (с. vera > 6 см).

Інструментарій: гачок Брауна і ножиці Зібольда.

Техніка операції.

На випавшу ручку плода надягають петлю й передають її помічникові, який відтягує її вниз і в бік тазового кінця плода. Потім вводять руку в піхву і далі в матку, відшукують шию плода і захоплюють її, розташувавши перший палець спереду, а інші чотири на шию ззаду. Ковзаючи по ручці, в матку вводять декапітаційний гачок (ґудзиком вниз) і насаджують його на шию плода. Після цього рукоятку гачка Брауна сильно відтягують вниз і роблять обертові рухи. При переломі хребта чути характерний хрускіт. Видаливши гачок, під контролем внутрішньої руки ножицями перерізають м'які тканини шиї плода.

Провівши відтинання голівки, тулуб дістають, потягуючи за ручку. Проте, іноді під час виведення плічок виникають утруднення. В таких випадках розтинають ключицю (проводять клейдотомію). Голівку з порожнини матки дістають рукою. Для зручності й надійності в рот плода вводять палець внутрішньої руки. Якщо спроби дістати голівку виявляться невдалими, роблять краніотомію, потім ексцеребрацію і голівку дістають інструментом (найкраще двозубими щипцями). Закінчивши операцію, обов'язково проводять ручну ревізію стінок матки з попереднім видаленням посліду, щоб переконатися в цілісності стінок матки. Це правило є обов'язковим для всіх видів плодоруйнівних операцій.

Розтин ключиці (Kleidotomia)

Показання: труднощі при виведенні плечиків плода.

Окружність плечового пояса при однобічній клейдотомії зменшується до 2,5-3 см, при двобічній - на 5-6 см.

Помічник відтягує народжену голівку плода донизу. Оператор вводить чотири пальці лівої руки до піхви і намацує передню ключицю, правою рукою бере міцні тупокінцеві ножиці (ножиці Феноменова або Зібольда), досягає ними ключиці і одним або двома ударами розтинає ключицю. Для розтину другої ключиці, оператор досягає пальцями лівої руки задньої ключиці, котру розтинає таким самим способом. Операцію роблять переважно після краніотомії.








Дата добавления: 2015-07-06; просмотров: 687;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.