Перфорація голівки

Техніка.

За допомогою широких плоских вагінальних дзеркал відкривають доступ до шийки матки та нижнього полюсу голівки плода. При нестійкому положенні голівки плода потрібно звернути особливу увагу на повноцінність фіксації голівки помічником. Щоб гарантувати кращу фіксацію, на шкіряні покрови голівки (бажано в центрі) накладають дві пари потужних щипців - двозубців (можуть бути кульові щипці), після чого скальпелем (ножицями) розтинають шкіру до кісток вздовж 2-3 см, бажано, перпендикулярно до сагітального шва. Потім пальцем через отвір відшаровують шкірні покрови від кісток. Перфоратор відносно оголеної кістки підводять перпендикулярно (вертикально); в протилежному випадку може бути зісковзування та травма пологових шляхів. Перфоратором Бло легко перфорують шви та тім'ячко, та значно важче кістки черепа. Просвердлювання кісток здійснюють поступово, доки широка частина списоподібного кінця не зрівняється з перфораційним отвором. Після цього в перфораційний отвір вводять списоподібний кінець перфоратора з розсунутими пластинками і енергійно повертають то в один, то в інший боки (приблизно на 90°), до розширення перфораційного отвору в черепі до 3-4 см в діаметрі.

Перфоратор Н.Н. Феноменова нагадує бур. На одному кінці інструмента рукоятка має перекладину, а на іншому – буровидний конусоподібний наконечник. Перфоратор Н.Н. Феноменова має запобіжник у вигляді гільзи, який надягається на перфоратор.

Краї перфораційного отвору, створені при перфорації перфоратором Бло, бувають гострими і можуть нанести травму пологовим шляхам. Краї вільного отвору, які формуються при перфорації перфоратором Феноменова, мають рівну поверхню і безпечні.

Те, які пункти голівки плода підлягають перфорації, залежить від умов та характеру передлежачої частини (ділянка голівки, яка розташовується по провідній осі таза). При синклітичному вставленні голівки, при потиличному передлежанні доступними для перфорації є сагітальний шов або мале тім'ячко. При асинклітичному вставленні утворюють отвір через кістку. При передньоголовному передлежанні місцем перфорації є велике тім'ячко. При лобному передлежанні - лобна кістка або лобний шов. При лицевому передлежанні – очний отвір або тверде піднебіння. При інших розташуваннях голівки – підпотилична ямка або підщелепна ділянка.








Дата добавления: 2015-07-06; просмотров: 625;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.