Тема 3. Тематичні карти економічної спрямованості.

 

 

Карти народного господарства (економічні карти)

 

Загальні положення. Економічна карта характеризує подану на ній територію з погляду її господарського розвитку на певний час як результат її освоєння державою в поєднанні з фізико-географічними умовами.

Повнота характеристики народного господарства на економічній карті може бути різноманітною. На деяких картах дається докладна і різнобічна характеристика всього господарства в цілому, а на інших – тільки часткова, що відображає географічне розміщення і, розвиток лише окремих галузей.

Для економічних карт характерна свого роду індивідуальність, тобто майже кожна, карта, якщо не враховувати серійних видань, відрізняється своїм особливим змістом і особливим зовнішнім виглядом. Це пояснюється великою різноманітністю тематики економічних карт, різноманітністю призначення і методикою їх складання, новизною і не розробленістю ряду проблем у даній галузі картографії. На одних економічних картах показується тільки розміщення визначених об’єктів народного господарства. На інших відображається і їхнє порівняльне значення в народному господарстві, що особливо важливо для його повної характеристики. Нерідко економічні карти відображають і динаміку розвитку господарства за якийсь період, наприклад за сучасну епоху, і це дуже збагачує їхній зміст.

Дуже, важливі зв’язки, що існують між економікою і фізико-географічним середовищем, що виявляються, при поєднанні різноманітних елементів змісту карти. Так, наприклад, розміщення вівчарства найтіснішою уявою пов’язане з особливостями рельєфу і гідрографії.








Дата добавления: 2015-07-24; просмотров: 676;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.