Вогнестійкість будівель та споруд

На поширення пожежі у будівлях та спорудах значно впливає здатність окремих будівельних елементів чинити опір впливу теплоти, тобто їх вогнестійкість.

Вогнестійкість - здатність окремих будівельних елементів та конструкцій зберігати свою несучу здатність, а також чинити опір нагріванню до критичної температури, утворенню наскрізних тріщин та поширенню вогню. Нормована характеристика вогнестійкості основних будівельних конструкцій називається ступенем вогнестійкості. Ступінь вогнестійкості будівель та споруд залежить від меж вогнестійкості будівельних конструкцій та меж поширення вогню по них.

Межа вогнестійкості - це показник вогнестійкості конструкції, який визначається часом (у годинах) від початку вогневого стандартного випробу­вання зразків до виникнення одного з граничних станів елементів та конструкцій (втрата несучої та теплоізолюючої здатності, щільності). Межі вогнестійкості, та максимальні межі поширення вогню визначаються шляхом досліджень у спеціальних печах під відповідним навантаженням (коливається від 0,25 – до 2,5 години).

Межа поширення вогню – цемаксимальний розмір пошкоджень в см, яким вважається обвуглення або вигоряння матеріалу, що визначається візуально, а також оплавлюванням термопластичних матеріалів (0 – 40 см).

 

Будівля може належати до того чи іншого ступеня вогнестійкості, якщо значення меж вогнестійкості і меж розповсюдження вогню усіх конструкцій не перевищує значень вимог ДБН В. 1.1.- 7-2002, згідно з якими є вісім ступенів вогнестійкості будівель і споруд: I, II, III, IIIa, IIIб, IV, IVa, V.








Дата добавления: 2015-07-22; просмотров: 825;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.