Лекція5. Перехресний запит (ПЗ).

Якщо необхідно об’єднати дані у форматі стрічка - стовпець (двохвимірна таблиця) тоді створюють перехресний запит. У цьому запиті можна вказати значення деяких полів або виразів як заголовки стовпців, а значення інших полів як заголовки стрічок. Перехресні запити дають можливість більш компактно представити однотипну інформацію ніж у звичайному запиті. Покажемо як побудувати перехресний запит. Нехай джерелом побудови ПЗ слугуватиме таблиця показана на рис.

 
 

Рис. Таблиця на основі якої створюється перехресний запит.

 

Скористаємось при побудові ПЗ майстром перехресних запитів (Crosstab Query Wizard). Для цього необхідно подати команду на створення нового запиту і вибрати варіант –“Перехресний запит”. Далі необхідно слідувати вказівкам майстра запитів і вибрати таблицю або запит як джерело для ПЗ і поля, котрі будуть слугувати назвами стовпців та стрічок.

 
 

Далі необхідно вказати як обчислити вміст комірки таблиці ПЗ на перетині стрічок і стовпців.

 

Рис. Результат виконання перехресного запиту.

 

Для цього необхідно вказати не тільки вид операції із запропонованого майстром переліку але і поле таблиці над вмістом якої буде проводитись операція. Логічність обчислення значення на перетині стрічок і стовпців визначає сам розробник.

Крім того необхідно вказати чи необхідно добавити стовпець з результуючим значенням для кожної стрічки (виконується операція аналогічна які для комірки перетину стовп.

У випадку нашого прикладу ми б хотіли мати на перетині стовпців і стрічок кількість студентів котрі є у відповідній групі і належать до певної кафедри, а у результуючому стовпці – кількість студентів котрі спеціалізуються на конкретній кафедрі.

Тому очевидно що для стрічок та стовпців необхідно застосовувати операцію групування а для комірки перетину операцію count як і для комірки результуючого стовпця.








Дата добавления: 2015-07-22; просмотров: 549;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.