Приклад застосування методики

Як доказ працездатності складеної, але, повторимося, все ще попередньої, методики тестування оперативної пам'яті, ми вирішили провести порівняння модулів, які вже досить давно використовуються в нашій тестовій лабораторії. Від цих же результатів ми будемо відштовхуватися в оглядах, які з'являться незабаром.

Apacer DDR 2-800 (1GB UNB PC2-6400 CL5)

Два модулі Apacer DDR2-800 (1GB UNB PC2-6400 CL5) потрапили до нас досить давно і справно працюють у тестових стендах. У такого набору був дуже близький аналог, що мав ті ж характеристики, але поставлявся без ось такого простенького алюмінієвого радіатора. Оскільки ми початково збиралися за допомогою цієї пам'яті зробити розгін, то, звісно, зупинили свій вибір на більш захищеному від перегріву, та і механічних ушкоджень, варіанті. Радіатор приховує чіпи пам'яті, прилягаючи до них через термопрокладки. На одній з бічних сторін на ньому є наклейка, що повідомляє об'єм модуля, номінальний режим роботи та затримку CAS (Column Address Strobe) latency (CL), яка описує час реакції модуля пам'яті на запит.

В SPD модулів записана інформація про три стандартні режими роботи: DDR2-400, DDR2-533 і DDR2-800

У найбільш швидкому режимі DDR2-800 основні затримки, що мають найбільший вплив на продуктивність пам'яті, виглядають 5-5-5-18 для tRCD-tRP-tRAS відповідно. Саме в такому режимі модулі звичайно і працюють.

Другорядні затримки дозволяє переглянути та навіть спробувати змінити при необхідності утиліта MemSet 4.0.

До продуктивності ми перейдемо пізніше, а зараз декілька слів про основну причину заміни Apacer DDR2-800 у майже всіх, критичних до наступного параметра, стендах.

Справа в тому, що у модулів, які потрапили до нас, зовсім незначний розгінний потенціал. При напрузі 2,1 В, що на 0,3 В вище номінального, модулі стабільно працюють на частоті трохи більше 440 МГц, а це всього DDR2-880.

Transcend aXeRam DDR2-1066 (TX1066QLJ-2GK)

Цей набір довгий час ніс основне оверклокерське навантаження. Сам набір з двох модулів об'ємом по 1 ГБ кожен поставлявся в пластиковому боксі, у якому крім них нічого не було. Модулі ж обладнані простими алюмінієвими радіаторами, які в основному виконують роль теплорозподільної пластини. На радіаторі помітним шрифтом нанесена назва серії, до якої належить пам'ять, її тип, номінальна частота роботи та об'єм. Також тут є наклейка з доповненнями до опису, що обіцяють роботу і на більш високих частотах, якщо повезе, а також затримку CL рівну 5 тактів.

Згідно інформації в SPD, номінально використовуються мікросхеми DDR2-800, у яких затримка tRAS має навіть трохи завищене значення. Для опису роботи в «розігнаному» стані використовується профіль EPP, що і несе інформацію про режим DDR2-1066 (533 МГц) при затримках 5-6-6-15 і напрузі живлення 2,1 В. Якщо материнська плата не вміє використовувати цю додаткову інформацію, то всі зазначені параметри доводиться виставляти вручну через BIOS.

Transcend DDR2-800 2GB (JM800QLU-2G)

А ось такий цікавий низькопрофільний модуль у нас використовується тільки один і досить рідко, чи коли повноцінний високий не поміщається, чи коли на платі всього один роз’єм для оперативної пам'яті. Модуль був взятий з OEM-поставки, тобто без будь-якої додаткової комплектації і навіть упаковки.

З однієї зі сторін на чіпах пам'яті є наклейка, яка повідомляє деякі подробиці про модуль - об'єм і робочу частоту. Якоїсь іншої інформації на модулях пам'яті немає, що могла б полегшити життя при зборці.

Самі ж модулі зібрані з мікросхем Transcend TQ243PCF8, які, що цікаво, раніше цей виробник використовував для ноутбучних модулів SO-DIMM PC2-5300 (DDR2-667), де, напевно, використовувався не весь їх потенціал.

Як показує запис в SPD, дані модулі дійсно можуть працювати на частоті 667 МГц з затримками 5-5-5-15, а ось у заявленому режимі DDR2-800 при рекомендованому рівні напруги 1,8 В затримки вже мають вигляд 6-6-6-18, що теж не суперечить стандартам.








Дата добавления: 2015-07-06; просмотров: 746;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.