Способи контролю процесу натягання арматури

Спосіб контролю зусилля Вимірювальний прилад Час контролю
Динамометрування кінцевого зусилля Манометри натяжних домкратів, месдози, механічні динамометри стиску, механічні динамометри розтягу Переважно до фіксації подовження арматури, можливо після фіксації подовження арматури
Через подовження арматури Лінійка для вимірювання подовження, тензометри, індикатори Те саме
Через прогин відтягнутої арматури Накладні динамометри з власною базою, відтягувальні динамометри, що не мають власної бази Переважно після фіксації подовження, можливо до фіксації подовження
Через частоту власних коливань арматури Електронні та механічні частотоміри Те саме
       

 

Контроль натягу арматури за зусиллями у натяжному механізмі.Фактичне напруження в арматурі, s0ф, МПа, визначають через зусилля натягання Рф, Н, число одночасно напружуваних стержнів або дротин n і площі їхнього перерізу Sa, мм2:

(5.29).

Найчастіше кінцеве зусилля вимірюють манометром натяжного домкрата за повним тиском Рп масла на поршень гідродомкрата:

(5.30),

де Sn – активна площа поршня гідродомкрата, мм2 (див. табл. 5.9).

Контроль натягу через подовження арматури.Цей спосіб випливає із залежності між напруженням та подовженням сталі, яка при напруженнях, нижчих за границю пружності сталі, описується законом Гука:

(5.31)

Подовження вимірюють за переміщенням затискача (чи анкера) під час натягання арматури або за допомогою приладу, який розміщують на одному з напружуваних стержнів.

При груповому натяганні потрібно спочатку вирівняти початкову довжину всіх елементів, бо різна довжина їх призводить до перенапруження коротших і недонапруження довших арматурних елементів. Розриви дротин під час натягання можуть виникати при різниці за довжиною 2,5 мм на 1 м.

При електротермічному способі натягання арматури контролювати подовження можна лише під час натягання.

Контроль натягу через прогинання арматуридає можливість використати залежність деформацій (прогину h) ділянки арматурного елемента під дією поперечної сили Q та зусилля N, яке виникає в арматурі (рис. 5.13),

N = Ql/(4h) (5.32)

Накладними динамометрами різної конструкції, що використовують для контролю напруження за прогинами, вимірюють або зусилля поперечного відтягування Q при заданому прогині, або прогин при заданому зусиллі.

Вимірюючи зусилля накладними динамометрами, після встановлення їх у робоче положення виконують попереднє підтягування і заносять у журнал початковий відлік а0. Потім натискним пристроєм приладу (ексцентриком, поворотним ключем чи маховиком) задають переміщення D і знімають показання а1. Визначають прогин:

h=Da=a1-a0 (5.33)

Використовують кілька типів приладів, призначених для вимірювання напруження в арматурі різних діаметрі і довжини. Для контролю напружень стержневої і канатної арматури діаметром 7…22 мм використовують прилад ПРД-У без власної бази. Напруження у дроті діаметром 4…6 мм вимірюють приладом ПРД-У з власною базою та приладом ДП-250 або ДП-500.

Контроль натягу за частотою власних коливань напруженої арматурибазується на імпульсному збудженні вільних поперечних коливань натягнутої арматури і на вимірюванні їхньої частоти f або періоду T=1/f.

Напруження в арматурі діаметром 3…18 мм можна вимірювати приладами частотного типу, наприклад ИПН-6, ИПН-7. Ці прилади виконані у вигляді електромеханічного лічильника, на вихід якого підключається індукційний датчик. Під час вимірювань датчик підносять до напруженої арматури на відстань 5 мм для замірювання частоти її коливань, збуджених дотиком чи легким ударом. Лічильник показує частоту у герцах, а за допомогою градуйованого графіка визначають напруження в арматурі.








Дата добавления: 2015-07-06; просмотров: 823;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.