Вимоги до розміщення об’єктів господарювання

Нові важливі підприємства повинні будуватись за межами міської забудови. У місті можна будувати лише бази та склади з товарами першої необхідності, підприємства по обслуговуванню населення.

При виборі місця будівництва об’єкта необхідно враховувати наявність поблизу підприємств, які можуть служити джерелом небезпеки (гідровузли, хімічні підприємства та ін.), рельєф місцевості, сейсмічність району, пануючі вітри та ін.

Проектування і будівництво нових об’єктів здійснюється з додержуванням таких вимог:

- будівлі і споруди розміщують розосереджено, з протилежними розривами між ними Lp=H1+H2+(15…20)∙M, де H1, H2 – висоти сусідніх будівель в метрах.

- найбільш важливі промислові будівлі та споруди будують зниженої висоти з використанням вогнетривких матеріалів.

- склади для зберігання палива вибухонебезпечних і легкозаймистих матеріалів розташовують біля меж об’єкта, або за його межами, в підземних спорудах.

- дороги на території об’єкта повинні бути з твердим покриттям.

Для забезпечення надійного постачання промислового об’єкта електроенергією, водою та газом в комунально-енергетичних системах повинні передбачатись:

- дублювання джерел постачання;

- кільцювання систем;

- прокладка комунікацій під землею;

- створення резервних джерел постачання, або резервних запасів;

- використовування пристроїв для автоматичного вимикання пошкодженої дільниці.

Для підвищення надійності водопостачання для потреб пожежогасіння передбачають повторне використання води для технічних потреб.

Виконання вимог «Норм проектування» сприяє в першу чергу запобіганню виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру, безперебійному функціонуванню промислових об’єктів, покращенню умов праці та проживання в даному районі.

Безпосереднє на об’єкті підвищення його стійкості досягається підвищенням захищеності робітників та службовців від уражаючих факторів.

Це забезпечується шляхом укриття робітничого персоналу в захисних спорудах (сховищах і протирадіаційних укриттях).

Згідно з законодавством України захисні споруди класифікують:

- за призначенням - для захисту людей, для розміщення органів керування (командних пунктів, пунктів керування, вузлів зв'язку), а також медичних установ;

- за захисними властивостями - сховища, протирадіаційні укриття (ПРУ), найпростіші укриття (перекриті чи відкриті щілини);

- за місцем розташування - вбудовані в будинки, а також ті, що стоять окремо;

- за строками будівництва - завчасно збудовані та швидко споруджувані;

- за місткістю - малої місткості - 150-600 чоловік, середньої місткості - 600-2000 чоловік, великої місткості - більш 2000 чоловік.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 767;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.