Санітарно-захисна зона промислового підприємства

Згідно з Державними санітарними правилами планування та забудови населених пунктів України підприємства, їх окремі будівлі та споруди з технологічними процесами, що є джерелами забруднення навколишнього середовища хімічними, фізичними чи біологічними факторами, при неможливості створення безвідходних технологій повинні відокремлюватись від житлової забудови санітарно-захисними зонами (СЗЗ).

СЗЗ - відстань між енергопідприємством і найближчими житловими або іншими будівлями, яка утворюється з метою захисту населення від впливу шкідливих виробничих чинників (шкідливі викиди, теплове і електромагнітне випромінювання, радіація, шуми тощо). Вона встановлюється з розрахунку неперевищення цих чинників за межі установлених граничнодопустимих величин.

Для радіаційно-ядерного об'єкту - СЗЗ - це територія навколо, де рівень опромінення людей в умовах нормальної експлуатації може перевищити квоту ліміту дози для категорії В. У СЗЗ забороняється проживання населення, встановлюються обмеження на виробничу діяльність, що не має відношення до радіаційно-ядерного об'єкту та де проводиться радіаційний контроль.

Санітарно-захисні зони повинні бути озеленені, адже саме тоді вони повною мірою можуть виконувати роль захисних бар'єрів від виробничого пилу, газів, шуму.

Санітарно-захисні зони АЕС України складають не менше 2,5 км.

Схема санітарно захисної зони об'єкту та роза вітрів

Напрямок вітру Північ ПівнічСхід Схід ПівденьСхід Південь ПівденьЗахід Захід ПівнічЗахід
Повторюваність вітру, P, %

 

Граничні значення КЕН Категорія небезпеки підприємства Нормативний розмір СЗЗ, lo, м (не менше)
КЕН >106
104 < КЕН <106
103 < КЕН <104
КЕН <103

 

Одержаний мінімально граничний розмір санітарно-захисної зони l0, м, повинен уточнюватися як в сторону збільшення, так і в сторону зменшення залежно від рози вітрів району розташування підприємства за формулою:

,

де - величина СЗЗ за відповідними румбами, м; l0 – нормативний розмір СЗЗ відповідно до категорії небезпеки підприємства, м; середньорічна повторюваність напрямку вітрів румбу, що розглядається, %; Р0 – повторюваність напрямків вітрів одного румбу при круговій розі вітрів (при восьмирумбовій розі вітрів Р0 = 100/8 = 12,5 %).

 









Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1180;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.