Аудиторські докази

Основною метою стадії дослідження є отримання достатніх доказів за кожним об’єктом аудиту. Згідно МСА 500 аудиторські докази – це інформація отримана аудитором у процесі формування висновків, на яких базується аудиторська думка.

До складу аудиторських доказів входять первинні документи та облікові записи, які є основою для складання фінансових звітів, а також підтверджують інформацію з інших джерел.

Аудитор повинен отримати певний обсяг доказів, для того, щоб мати достатньо підстав для формування думки про фінансову звітність, в тому числі про її реальність і достовірність, стан обліку та внутрішнього контролю.

Аудиторські докази можна класифікувати за такими ознаками:

 

Ознака класифікації Вид аудиторського доказу
1. За відношенням до об’єктів аудиту – прямі; – непрямі
2. За стадіями аудиторського процесу – початкової стадії; – дослідної стадії; – завершальної стадії
3. За процедурами внаслідок яких отримані докази – фактичного контролю; – підтвердження; – документального контролю; – спостереження; – опитування; – аналітичні процедури
4. Джерела отриманих доказів – первинні; – вторинні
5. За формами подання – письмові; – усні

Аудитори отримуючи докази застосовують аудиторські процедури, зокрема таких, як перевірка, спостереження, опитування, аналітичні процедури, підтвердження і підрахунок. Регулюється за МСА 500 „Аудиторські докази”, МСА 501 „Додаткові міркування щодо окремих статей”, МСА 505 „Зовнішні підтвердження”, МСА 510 „Перше завдання: залишки на початок періоду”, МСА 520 „Аналітичні процедури”, а також МСА 530 – 540.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 562;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.