Середня та гранична схильність до споживання та заощадження

Залежність споживання та заощадження від ДКВ називається схильністю до

споживання та заощадження. Схильність домашніх господарств до споживання та заощадження залежить не лише від їхнього бажання, а й від рівня їхнього доходу. У кейнсіанській теорії споживання є функцією не номінального, а реального доходу. Якщо ціни зростають, то реальний дохід домашніх господарств зменшується і навпаки.

Розрізняють середню та граничну схильність до споживання та заощадження.

Середня схильність до споживання (ССС) - частка доходу кінцевого використання, що спрямовується на споживання (у відсотках).

ССС = х 100% (7.5).

Середня схильність до заощадження (ССЗ) - частка доходу кінцевого використання, що спрямовується на заощадження (у відсотках).

ССЗ = х 100% (7.6).

Згідно з кейнсіанським припущенням щодо середньої схильності до споживання, чим вище дохід, тим більшою є його частка, яка спрямовується на заощадження, тобто на збільшення багатства.

Оскільки ДКВ = CВ + З, то ССС + ССЗ = 100% або 1 (7.7).

Середня схильність до споживання має перевищувати середню схильність до заощаджень, тобто ССС > ССЗ (7.8).

Принципову роль у кейнсіанській теорії відіграє гранична схильність до споживання. Вона являє собою коефіцієнт, який показує, на скільки одиниць зміниться величина споживання у разі зміни доходу на одну одиницю.

Гранична схильність до споживання (ГСС) показує, яка частка додаткового доходу кінцевого використання спрямовується на додаткове споживання.

ГСС = х 100% (7.9).

Гранична схильність до споживання характеризує рівень використання поточного доходу на поточне споживання.

Оберненою стороною граничної схильності до споживання є гранична схильність до заощадження – коефіцієнт, який показує, на скільки одиниць зміниться величина заощадження у разі зміни доходу на одну одиницю.

Гранична схильність до заощадження (ГСЗ) вказує на співвідношення між додатковими заощадженнями та додатковим доходом кінцевого використання, який спричинив ці заощадження.

ГСЗ = х 100% (7.10).

ГСС + ГСЗ = 1,0 або 100% (7.11).








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 851;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.