Фактори метаморфізму

Температура – найважливіший фактор метаморфізму, який впливає на процеси мінералоутворення, прискорюючи швидкості хімічних реакцій, ступінь перекристалізації породи і значною мірою утворення тих чи інших парагенетичних мінеральних асоціацій. В умовах підвищення температури відбуваються важливі реакції, які супроводжуються процесами дегідратації гідрокисловміщуючих мінералів і декарбонатизації карбонатів.

Тиск. Розрізняють всебічний тиск (гідростатичний) і спрямований тиск (стрес).

Гідростатичний тиск – визначається дією навантаження вищезалягаючих гірських порід. Величини його збільшуються залежно від питомої ваги порід в середньому на 270 атмосфер на кожний кілометр занурення. При постійній температурі збільшення гідростатичного тиску призводить до зменшення об’єму і збільшення густини порід.

Спрямований тиск (стрес) – зумовлюється тектонічними причинами. Його величина залежить від інтенсивності тектонічних рухів. Стрес збільшує розчинність мінералів, подрібнення породи, що полегшує циркуляцію метаморфізуючих розчинів.

Хімічно-активні речовини. До них належать перш за все вода, вуглекислота, які знаходяться в тому чи іншому кількісному співвідношенні майже в усіх гірських породах у вигляді так званих “порових” або “міжзернових” матаморфогенних розчинів і газів. Іноді суттєве значення мають сполуки H, Cl, N, F, S, B, P, K, Na.

Хімічно-активні речовини мають важливе значення в процесах метаморфізму. Вони прискорюють хімічні реакції, зумовлюють процеси метасоматозу, що призводить до перекристалізації породи, виносу і розчинення нестійких компонентів і виникнення більш стійких мінеральних асоціацій. Чимало природних сполук, які вміщують воду, вуглекислий газ, хлор, бор та інші легко рухомі компоненти, розкладаються, даючи початок твердій і газоподібній фазам.

У процесах метаморфізму важливу роль відіграє мінеральний склад вихідних порід.

За переважаючою роллю тих чи інших факторів в ході перетворення магматичних чи осадочних порід в метаморфічні виділяють декілька різних типів метаморфізму.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 511;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.