Еволюція осадочного процесу

Формування осадочних порід відбувалося на протязі всієї геологічної історії Землі в обстановці поступової зміни форми планети, тектонічної активності екзогенних та ендогенних процесів, розвитку органічного світу. Ці зміни підпорядковані філософському закону “заперечення запереченням”.

Ч. Лайель ввів (1830-1833р.р.) в геологію принципи актуалізму. Практично еволюція осадочного процесу полягає в тому, що з часом утворення одних осадків (порід) поступово затухає, але взамін із тих же компонентів утворюються інші, що відрізняються за мінеральним складом, будовою і фізико-хімічними властивостями. Такі перетворення зумовлені всім ходом розвитку Землі і зв’язані з еволюцією її геосфер: атмосфери, гідросфери, літосфери, а пізніше і біосфери.

При вивченні осадочних товщ установлено, що існує певна еволюція осадконакопичення в часі. В процесі розвитку від древніх періодів історії Землі до теперішнього часу спостерігається зменшення хемогенних відкладів і збільшення біогенних. Серед біогенних спостерігається поступово видового зміна складу в зв’язку з еволюцією фауни і флори.

Таким чином, процес осадконакопичення – це процес періодичний, постійно в розвитку. Відбувається повторення пройденого, але кожний раз по-новому, на новій – вищій основі, тобто розвиток йде по спіралі: опускання-піднімання, денудація-розмив. В результаті виникає самий період, новий цикл осадконакопичення, який за потужністю, складом, характером перешарування, мінеральними, органічними залишками відрізняється від попереднього.

Внутрішніми силами цього процесу – є боротьба і взаємодія геологічних і космічних сил(факторів).

У процесі розвитку Землі осадконакопичення розвивалось і змінювалось паралельно зі змінами фізико-хімічних, фізико-географічних умов та органічного світу. Підсилення одних факторів зумовлює формування відповідних порід (джеспіліти в докембрії, яшми – в палеозої, опоки, крейди – в мезозої, руди заліза, Мn – в кайнозої). Крейда тільки в крейдяних відкладах. Це свідчить про те, що процеси еволюції осадконакопичення незворотні.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 621;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.