Складові облікової політики підприємства щодо необоротних активів

Серед вчених нема єдиної думки з приводу змісту наказу про облікову політику і складових облікової політики щодо основних засобів. Виокремлюються чотири елементи облікової політики підприємства щодо основних засобів:

- встановлення терміну корисного використання основних засобів;

- вибір методу нарахування амортизації;

- переоцінка основних засобів;

- визначення вартісних ознак предметів, що входять до складу малоцінних необоротних матеріальних активів.

Враховуючи те, що бухгалтерський облік і фінансова звітність повинні надавати користувачам повну, правдиву і неупереджену інформацію про фінансовий стан і результати діяльності підприємства, наказ про облікову політику повинен максимально розкривати усі методологічні засади і принципи, які використовує підприємство для обліку і відображення в фінансовій звітності основних засобів. В наказі про облікову політику необхідно формувати інформацію щодо основних засобів та інших необоротних активів в розрізі наступних складових.

1. Облікова одиниця основних засобів

2. Мінімальна вартість об’єкта основних засобів

3. Умови збільшення первісної вартості об’єктів основних засобів за рахунок витрат на капітальний ремонт

4. Порядок встановлення строку корисного використання (експлуатації) основних засобів

5. Класифікація основних засобів для нарахування амортизації і їх переоцінки

6. Порядок визначення ліквідаційної вартості основних засобів

7. Методи нарахування амортизації основних засобів

8. Методи нарахування амортизації малоцінних необоротних матеріальних активів і бібліотечних фондів

9. Порядок й умови переоцінки основних засобів та інших необоротних матеріальних активів

10. Порядок використання сум дооцінки основних засобів та обмеження розподілу додаткового капіталу в результаті дооцінки основних засобів між власниками

11. Періодичність зарахування сум дооцінки основних засобів до нерозподіленого прибутку

12. Порядок застосування методики суми втрат від зменшення корисності та вигод від відновлення корисності основних засобів

13. Порядок відображення результатів переоцінки та зменшення корисності основних засобів в регістрах обліку

14. Порядок списання (ліквідації) основних засобів

 

Облікова одиниця основних засобів. Відповідно до П(С)БО 7 «Основні засоби» і Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів підприємству надано альтернативні варіанти для вибору облікової одиниці бухгалтерського обліку основних засобів, а саме: закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього; конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій; відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс – певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно; інший актив, що відповідає визначенню основних засобів або частина такого активу, що контролюється підприємством.

Мінімальна вартість об’єкта основних засобів. Підприємство має право самостійно встановлювати мінімальну вартість об’єкта основних засобів і вартісні ознаки предметів, що входять до складу малоцінних необоротних матеріальних активів [4]. Враховуючи те, що в податковому обліку мінімальна вартість об’єкта основних засобів становить 1000 грн., на практиці більшість підприємств зазначають саме таку вартісну межу віднесення об’єкта до основних засобів (понад 1000 грн.) або до малоцінних необоротних матеріальних активів (менше 1000 грн.) [9].

Умови збільшення первісної вартості об’єктів основних засобів за рахунок витрат на капітальний ремонт.

Первісна вартість – це історична (фактична) собівартість необоротних активів у сумі грошових коштів або справедливої вартості інших активів, сплачених (переданих), витрачених для придбання (створення) необоротних активів.

Методичними рекомендаціями регламентовані умови збільшення первісної вартості об’єкта основних засобів за рахунок витрат на капітальний ремонт, а саме:

- витрати на капітальний ремонт об’єктів основних засобів можуть бути визнані капітальними інвестиціями, якщо вони можуть бути ідентифіковані з окремою замортизованою частиною (компонентом) основних засобів. Так, витрати на капітальний ремонт можуть бути вказані капітальними інвестиціями, якщо ціна придбання активу вже відображає зобов’язання (необхідність) підприємства здійснити в майбутньому витрати для приведення активу до стану, в якому він придатний для використання [8];

- вартість капітальних робіт, що призводять до збільшення очікуваних майбутніх економічних вигод від використання об’єкта основних засобів, включається до капітальних інвестицій з майбутнім збільшенням первісної вартості основних засобів. Підставою для визнання капітальними інвестиціями витрат, пов’язаних з поліпшенням основних засобів, є зростання внаслідок цих витрат очікуваного терміну корисного використання об’єкта, кількості та (або) якості продукції (робіт, послуг), яка виробляється (надається) цим об’єктом. Прикладами такого поліпшення є: а) модифікація, модернізація, реконструкція об’єкта основних засобів з метою подовження терміну його корисної експлуатації або збільшення його виробничої потужності; б) заміна окремих частин (дообладнання) устаткування для підвищення якості продукції (робіт, послуг); в) впровадження ефективнішого технологічного процесу, що дозволить зменшити первісно оцінені виробничі витрати; г) добудова (надбудова) будівлі, що збільшить кількість місць (площу) будівлі, обсяги та (або) якість виконуваних робіт (послуг) чи умови їх виконання.

Витрати, пов’язані з необоротними матеріальними активами, що виникають після їх придбання або створення, вчасно списують як витрати звітного періоду, в якому вони понесені. Проте ці витрати можуть бути капіталізовані, тобто додані до балансової вартості необоротного матеріального активу, якщо: а) існує ймовірність, що ці витрати призведуть до збільшення первісно очікуваних економічних вигод; б) ці витрати можна достовірно оцінити та віднести до конкретного активу.

Порядок встановлення строку корисного використання (експлуатації) основних засобів. Строком корисного використання (експлуатації) об’єкта є період часу, упродовж якого підприємство передбачає використовувати відповідний об’єкт або кількість одиниць продукції (послуг), яку підприємство очікує отримати від використання основного засобу. Оскільки строк корисного використання (експлуатації) визначають виходячи з корисності об’єкта для конкретного підприємства, він може бути коротший, ніж нормативний (технічний, економічний) строк експлуатації. Отже, строк корисного використання відображає наміри керівництва підприємства щодо використання певного об’єкта основних засобів з урахуванням накопиченого досвіду та оцінки ринкової ситуації. При цьому строк корисного використання об’єктів основних засобів можна переглядати [4].

Порядок визначення ліквідаційної вартості основних засобів.

Ліквідаційна вартість – це сума коштів або вартість інших активів, яку підприємство очікує отримати від реалізації (ліквідації) необоротних активів після закінчення строку їх корисного використання (експлуатації), за вирахуванням витрат, пов’язаних з продажем (ліквідацією).

При зарахуванні нових об’єктів до складу основних засобів визначити їх ліквідаційну вартість через декілька років достатньо важко. Тому часто підприємства в наказі про облікову політику вказують, що ліквідаційна вартість об’єкта дорівнює нулю, а вартість, що амортизують, відповідає первісній вартості об’єкта.

Методи нарахування амортизації основних засобів.

Об’єктом амортизації є основні засоби (крім землі).

Амортизація (знос) нараховується протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів, який визначається підприємством при визнанні цього об’єкта активом (при зарахуванні на баланс) і призупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації.

Амортизація об’єкта основних засобів нараховується, виходячи з нового строку корисного використання, починаючи з місяця, наступного за місяцем зміни строку корисного використання.

Чинним законодавством передбачено наступні методи нарахування амортизації основних засобів: прямолінійний, зменшення залишкової вартості, прискореного зменшення залишкової вартості, кумулятивний, виробничий [4]. Підприємство може встановити різні методи нарахування амортизації для різних облікових груп об’єктів основних засобів (крім землі та незавершених капітальних інвестицій).

Сутність кожного методу така:

¾ за прямолінійним методомрічна сума амортизації визначається діленням вартості, яка амортизується, на очікуваний період часу використання об’єкту основних засобів;

¾ за методом прискореного зменшення залишкової вартості річна сума амортизації розраховується як добуток залишкової вартості на початок звітного року та норми амортизації, обчис­леної, виходячи з очікуваного періоду часу, використання об’єк­та основних засобів, яка подвоюється;

¾ за кумулятивним методом річна сума амортизації визначається як добуток вартості об’єкта, який амортизується, та кумулятивного коефіцієнта:

;

¾ за виробничим методомрічна сума амортизації визначається як добуток фактичного річного обсягу продукції (робіт, послуг) та виробничої ставки амортизації:

¾ за методом зменшення залишкової вартості річна сума амортизації визначається як добуток залишкової вартості об’єкта на початок звітного року або первісної вартості на дату початку нарахування амортизації та річної норми амортизації. Річна норма амортизації обчислюється як різниця між одиницею та результатом кореня ступеня кількості років корисного використання об’єкта з результату від ділення ліквідаційної вартості об’єкта на його первісну вартість.

Метод амортизації об’єкта переглядається, якщо змінюються очікувані способи отримування економічних вигод від його використання. Амортизація за новим методом починає нараховуватись, починаючи з місяця, наступного за місяцем зміни методу амортизації.

Нарахування амортизації:

· починається з місяця, наступного за місяцем, в якому об’єкт основних засобів визнано активом;

· припиняється, починаючи з місяця, наступного за місяцем вибуття об’єкта з основних засобів;

· призупиняється на період реконструкції, модернізації, добудови (дообладнання) та консервації об’єкта основних засобів.

Методи нарахування амортизації малоцінних необоротних матеріальних активів і бібліотечних фондів. Основними методами амортизації інших необоротних матеріальних активів є прямолінійний і виробничий. При нарахуванні амортизації малоцінних необоротних активів і бібліотечних фондів можуть застосовуватися і такі методи нарахування амортизації:

- нараховувати у першому місяці використання об’єкта у розмірі 50% вартості, та решти 50% вартості, яка амортизується, у місяці їх вилучення з активів (списання з балансу) внаслідок невідповідності критеріям визнання активом;

- нараховувати в першому місяці використання об’єктів 100% його вартості [4].

Порядок й умови переоцінки основних засобів та інших необоротних матеріальних активів. Вартість об’єктів основних засобів, що відображена в обліку і балансі, може не відповідати їх реальній вартості. Тому підприємства мають право здійснювати переоцінку об’єктів основних засобів. Переоцінена вартість – це вартість необоротних активів після їх переоцінки.

Діючі стандарти не відносять переоцінку до обов’язкових заходів. Тому підприємство самостійно приймає рішення щодо необхідності її проведення.

Переоцінка об’єктів основних засобів здійснюється, якщо залишкова вартість їх більш як на 10 % відрізняється від справедливої вартості на дату балансу.

Якщо переоцінка групи основних засобів проведена підприємством, то надалі вона повинна здійснюватись щорічно.

.

У разі переоцінки об’єкта основних засобів здійснюється переоцінка всіх об’єктів групи основних засобів, до якої належить цей об’єкт.

Сума дооцінки залишкової вартості основних засобів відображається у складі додаткового капіталу. Сума уцінки — у скла­ді витрат звітного періоду. Сума дооцінки залишкової вартості об’єкта основних засобів та інших необоротних матеріальних активів включається до складу додаткового капіталу (дебет рахунків 10 “Основні засоби”, 11 “Інші необоротні матеріальні активи” і кредит рахунку 42 “Додатковий капітал”), а сума уцінки – до складу витрат (дебет рахунку 97 “Інші витрати” і кредит рахунків 10 “Основні засоби”, 11 “Інші необоротні матеріальні активи”), крім тих об’єктів, по яких раніше проводилась індексація (дооцінка, уцінка).

Слід пам’ятати, що коли переоцінюється певний об’єкт основних засобів, необхідно переоцінити об’єкти групи основних засобів, що належать до певної групи основних засобів; переоцінюють одночасно, щоб уникнути вибіркової переоцінки активів і відображення у фінансовій звітності сум, які є змішанням оцінок на різні дати.

Порядок використання сум дооцінки основних засобів та обмеження розподілу додаткового капіталу в результаті дооцінки основних засобів між власниками. Відповідно до П(С)БО 7 «Основні засоби» у примітках до фінансової звітності наводиться інформація про зміну розміру додаткового капіталу в результаті переоцінки основних засобів та обмеження щодо його розподілу між власниками (учасниками) [4]. Отже, в наказі про облікову політику доцільно вказати обмеження розподілу додаткового капіталу в результаті дооцінки основних засобів між власниками (учасниками) при їх виході із товариства, а саме: розподіляти між засновниками, які виходять із товариства, або не розподіляти.

Періодичність зарахування сум дооцінки основних засобів до нерозподіленого прибутку. Відповідно до П(С)БО 7 «Основні засоби» підприємство має право встановлювати періодичність (період) зарахування сум дооцінки основних засобів до нерозподіленого прибутку щомісяця, щокварталу, раз на рік або при вибутті об’єктів основних засобів, які раніше були переоцінені [4].

Порядок застосування методики суми втрат від зменшення корисності та вигод від відновлення корисності основних засобів. Порядок застосування методики визначення суми втрат від зменшення корисності та вигод від відновлення корисності основних засобів регламентується П(С)БО 28 «Зменшення корисності активів» [10].

Основні засоби в процесі їх використання в результаті дії різних чинників як економічного, так і технічного плану можуть втрачати свою корисність.

Зменшення корисності — втрата економічної вигоди в сумі залишкової вартості активу над сумою очікуваного відшкодування.

Втрати від зменшення корисності об’єктів основних засобів включаються до складу витрат звітного періоду зі збільшенням у балансі суми зносу основних засобів.

Порядок відображення результатів переоцінки та зменшення корисності основних засобів в регістрах обліку. Відповідно до П(С)БО 7 «Основні засоби» відомості про зміни первісної вартості та суми зносу основних засобів заносяться до регістрів їх аналітичного обліку [4].

Порядок списання (ліквідації) основних засобів. Залежно від організаційно-правових форм господарювання в наказі про облікову політику необхідно вказувати порядок списання (ліквідації) об’єктів основних засобів (особливо недоамортизованих).

Витрати на ліквідацію основних засобів та вартість одержаних від ліквідації товарно-матеріальних цінностей включаються відповідно до витрат і доходів та відображаються у складі фінансових результатів від іншої звичайної діяльності. Так, витрати по ліквідації основних засобів відображають по дебету рахунку 97 “Інші витрати” в кореспонденції з кредитом рахунків 23,65,66 та ін., а доходи – по кредиту рахунку 74 “Інші доходи” в кореспонденції з дебетом рахунків 20,22 та ін.

В наказі про облікову політику щодо основних засобів необхідно відображати усі принципові питання, відповідальність за визначення яких, згідно з законодавством, покладена на власника підприємства. Тому до формування облікової політики необхідно підходити виважено і відповідально. Найбільш повне розкриття інформації щодо основних засобів та інших необоротних матеріальних активів в наказі про облікову політику дозволить усім зацікавленим користувачам упевнитись, що звітність підприємства містить достовірну інформацію, яка відповідає обраним обліковим принципам і реально відображає фінансове становище і результати діяльності підприємства.

 

Тема 5. ОБЛІКОВА ПОЛІТИКА ПІДПРИЄМСТВА ЩОДО ОБЛІКУ ОБОРОТНИХ АКТИВІВ








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 2746;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.019 сек.