Дискретні та аналогові медичні дані.

Медичні дані у зв'язку зі значними обсягами та різноманіт­ністю типів підлягають систематизації. За способом обробки на ПК медичні дані поділяють на дискретні та аналогові. По­няття дискретності, переривчастості відоме з курсу математи­ки (переривчастість функції) та фізики (дискретність корпус­кулярної теорії світла, квантової теорії).

Дискретні медичні дані — це дані, які вводяться в ком­п'ютер з клавіатури, тобто тексти, цифри, знаки, як підляга­ють відомій цифровій обробці:

— скарги, низка клінічних параметрів, що характеризу­ють загальний стан хворого

— результати лабораторних досліджень;

— результати інструментальних досліджень;

— діагнози;

— статистичні дані;

— медична документація та ін.

Аналогові медичні дані включають:

— безперервні криві медико-біологічних параметрів, одер­жаних за допомогою спеціальної апаратури — приладів функ­ціональної діагностики: реограми, електрокардіограми, елект­роенцефалограми, криві температури тіла, частоти дихання, артеріального тиску та ін. Ці біосигнали несуть у собі важливі відомості про стан здоров'я пацієнта, і їх розшифровування ви­магає часом негайних висновків. Розшифрувати подібну ін­формацію швидко та без погрішностей можна за допомогою сучасних комп'ютерних технологій;

— інформаційні промені — хвильові процеси різної фізич­ної природи (інфрачервоне, рентгенівське, радіоактивне вип­ромінювання, ультразвук та ін.), які використовуються в комп'ютерних діагностичних комплексах. Інформаційні про­мені обов'язково перетворюються на безперервні електричні сигнали різними способами, при цьому їхні параметри відпові­дають біофізичним характеристикам.

Аналогові дані не вводяться в ПК з клавіатури. Вони пода­ються на нього за допомогою спеціального пристрою, який ви­конує функцію відцифровування аналогових даних. Як відо­мо, будь-які дані можуть бути оброблені на ПК тільки за умови їх переведення в числову, дискретну форму, тобто в цифровий код. Одним зі стандартних пристроїв перетворення безпе­рервного електричного сигналу на серію окремих цифрових сигналів для введення інформації в комп'ютер або мікропроце­сорний пристрій служить аналогово-цифровий перетворювач.

Аналогово-цифровий перетворювач (АЦП) — пристрій, що перетворює вхідний аналоговий сигнал на дискретний код, тобто цифровий сигнал (мал.1).








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1090;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.