Медінформатика та її структура.

Лекція № 1. МЕДИЧНА ІНФОРМАТИКА ТА ЇЇ ЗАВДАННЯ. МЕТОДИ ОБРОБЛЕННЯ МЕДИЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

Стрімкий розвиток інформаційних технологій значною мірою зумовив перехід до якісно нової стадії розвитку цивілі­зації. Інформатика як галузь науки не могла обійти і сучасну медицину.

Медінформатика та її структура.

Методологія медичної інформатики заснована на методоло­гії загальної інформатики та розглядається як один із приклад­них розділів наукової дисципліни інформатики, тому структу­ру її формують два розділи: загальна, базова інформатика та інформаційні технології в медицині.

Базова інформатика як практична інженерна дисципліна вивчає загальні інформаційні процеси, апаратне та програмне забезпечення, принципи створення комп'ютерних систем. Ін­формаційні процеси — це робота з інформацією зі збирання, зберігання, обробки, передачі та видачі її користувачу в по­трібному вигляді. У коло цих питань включено проблеми, пов'язані з базами даних, базами знань, інформаційними сис­темами, гіперсередовищем. Велике значення в інформатиці мають питання мови, комп'ютеризованого перекладу. Інфор­матика пронизує природничо-наукові та гуманітарні галузі знань і базується на традиційних науках:

— електроніці — забезпечує технічну базу інформатики;

— теорії інформації — математичний опис методів переда­чі й обробки даних;

— теорії штучного інтелекту — здатності пристрою вирі­шувати завдання, асоційовані з розумними діями людини;

— статистиці — дає змогу досліджувати імовірнісні про­цеси;

— семіотиці — комплексі напрямів, що вивчають знакові системи (мова, символіка, логічні та математичні обчислення таін.)

Технічну базу інформатики становлять:

— комп'ютери;

— засоби телекомунікації.

До програмних засобів інформаційних технологій базової інформатики відносять:

— засоби автоматизації програмування;

— текстові та графічні процесори;

— засоби управління базами даних і знань;

— засоби комп'ютерного моделювання;

— засоби навчання та контролю за знаннями. Інформаційні технології в медицині вивчають питання впровадження інформаційних процесів у практику ЛПЗ та в освітній процес.

Таким чином, медична інформатика, використовуючи ін­формаційні технології, вирішує проблеми профілактичні, діагностичні та клінічні, соціально-гігієнічної служби, ад­міністративного управління системою охорони здоров'я. Для вирішення усіх цих завдань медична інформатика ви­користовує як стандартні засоби інформатики, так і спеціальні медичні інформаційні технології та системи.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 959;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.