Пропозиція фірми у короткостроковому періоді

 

На протязі короткого періоду фірма може опинитись в чотирьох ситуаціях, в залежності від ринкової ціни на блага, що нею виробляються (рис. 9.10).

В трьох з цих ситуацій фірма залишається на ринку і розширює своє виробництво до точки, в якій наступає рівність між граничними витратами і ціною. В одній з чотирьох ситуацій фірма припиняє виробництво. Стан, в якому фірма знаходиться на межі доцільності продовження виробництва, представлено випадком, коли ціна дорівнює мінімуму середніх витрат. Фірма, що опинилася в такій ситуації, має назву граничної, і саме тому, що вона знаходиться на крайній межі, у стані невпевненості у виборі рішення: залишитись чи піти з ринку.

 

P, C MC

P5 e MR5

ATC

P4 d MR4

 

P3 c MR3

AVC

P2 b MR2

P1 a MR1

Q2 Q3 Q4 Q5 Q

Рис. 9.10. Крива короткострокової пропозиції фірми

Позаграничними фірмами називаються ті, у яких крива середніх змінних витрат розташована вище за лінію ціни, у зв’язку з чим для таких фірм доцільно припинити виробничу діяльність. Коли ж принаймні якась частка кривої середніх змінних витрат проходить під лінією ціни, маємо справу з дограничними фірмами.

Коли лінія ціни є дотичною до кривої середніх загальних витрат в точці її мінімуму, фірма отримує “нормальну” винагороду. Якщо ціни вище за мінімум середніх загальних витрат, то фірма, знаходячись у стані рівноваги, отримує в цілому прибуток більш високий, чим “нормальний” , тобто отримує зверхприбуток – “квазіренту”.

Крива пропозиції фірми, що орієнтується на максимізацію прибутку на короткостроковому часовому інтервалі в умовах досконалої конкуренції, співпадає із східною частиною кривої граничних витрат, що розташована над точкою її перетину із кривою середніх змінних витрат.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 687;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.