Діяльність фірми у довгостроковому періоді

 

Для аналізу діяльності фірми у довгостроковому періоді необхідно зробити де-які припущення.

1. Єдиним довгостроковим пристосуванням є вступ фірм до галузі чи їх масовий відтік з галузі.

2. Всі фірми в галузі мають однакові криві витрат.

3. В дану хвилину галузь, про яку йде мова, галузь з постійними витратами.

Після того, як всі довготривалі пристосування завершені, тобто коли тривала рівновага досягнута, ціна продукту буде чітко відповідати кожній точці мінімуму середніх валових витрат фірми і виробництво припадає на ту ж точку.

Цей висновок випливає з двох основних факторів:

1) фірми прагнуть прибутку і уникають збитків;

2) при конкуренції фірми вільно вступають в галузь та кидають її.

В довгостроковому періоді всі витрати є змінними. В цьому періоді фірми можуть як збільшувати, так і зменшувати масштаби виробництва; в галузь можуть увійти нові фірми, частина фірм може покинути галузь.

Економічні прибутки будуть приваблювати в галузь нові фірми (9.11).

 

 

P MC P D1 D2 S1 S2

60 AC MR2 60

 
 


50 MR1 50 E1 E2

D2

D1

100 Q 100000 110000 Q

а) одна фірма б) галузь (1000 фірм)

Рис. 9.11. Тимчасові прибуткі і відновлення рівноваги типової фірми (а) і в галузі (б) в тривалому періоді

 

У довгостроковому періоді за умов конкурентної рівноваги економічний прибуток дорівнює нулю. Ця ситуація називається парадоксом прибутку.

Збитки змушують фірми покинути галузь (рис. 9.12).

 

P P

MC D2 D1 S2

S1

 

50 MR1 50 E2 E1

 

40 MR2 40 D1

 

D2

100 Q 90000 100000 Q

а) одна фірма б) галузь (1000фірм)

Рис. 9.12. Тимчасові збитки і відновлення рівноваги типової фірми (а) і в галузі (б) в тривалому періоді

 

Мотиви, що приводять до парадоксу прибутку:

1). Позитивний економічний прибуток заохочує нові фірми вступати в галузь досконалої конкуренції. Це збільшує пропозицію і знижує ціну на продукцію до тих пір, поки економічний прибуток у галузі не стане дорівнювати нулю, і фірми будуть отримувати тільки нормальний прибуток.

2). Від’ємний економічний прибуток примушує фірми виходити з галузі. Внаслідок цього пропозиція зменшується, і економічний прибуток знову стає нульовим (див. рис. 9.12).

Для того, щоб фірма на ринку досконалої конкуренції знаходилась у стані довгострокової рівноваги необхідно виконання наступних трьох умов:

1) Фірма не повинна мати спонукальних мотивів до збільшення чи зменшення обсягів випуску при наявності заданих розмірів виробничого підприємства.

2) Кожна фірма повинна бути задоволена розмірами існуючого в неї підприємства.

3) Не повинно існувати мотивів, що спонукають нові фірми до вступу в галузь чи старі – до виходу.

P LMC LAC   D   Q

Крива пропозиції конкурентної фірми в довгостроковому періоді – це крива, що показує обсяг випуску продукції, який фірма буде виробляти при кожному значенні ціни, щоб досягти максимізації прибутку на довгостроковому інтервалі (рис. 9.13).

 

Рис. 9.13. Крива пропозиції конкурентної фірми в довгостроковому періоді

 

Крива пропозиції фірми в довгостроковому періоді буде визначатися частиною кривої довгострокових граничних витрат фірми (LMC), яка розташована вище кривої довгострокових середніх витрат (LAC), що відповідає ціні беззбитковості на довгостроковому інтервалі.

Довгострокова ціна беззбитковості – це найменша ціна, при якій фірма може лише покрити свої витрати в довгостроковому періоді. Вона відповідає мінімальному рівню довгострокових середніх витрат фірми.

Рівновага галузі у довгостроковому періоді – це ситуація, коли конкурентні фірми не прагнуть ані вступати в галузь, ані покинути її, а також не намагаються збільшити чи скоротити масштаби виробництва.

Це відбувається, коли всі фірми в галузі мають середні витрати (АС), що дорівнюють ціні (Р), тобто кожна фірма покриває свої витрати. У цьому випадку економічний прибуток фірм дорівнює нулю, а це означає, що відсутні мотиви, які б спонукали фірми виходити з галузі чи входити до неї.

Ринкова пропозиція (пропозиція галузі) складається з обсягів пропозиції всіх фірм, що пропонують свою продукцію на ринку по будь-якій можливій ціні.

Довгострокова крива ринкової пропозиції залежить від зміни на довгостроковому інтервалі рівня витрат галузі по мірі розширення обсягів випуску продукції.

У тривалому періоді крива пропозиції галузі з постійними витратами є досконало еластичною (рис. 9.14).

 
 


P D3 D1 D2

 

50 S P3 P1 P2 S

 

 

D3 D1 D2

 

90000 100000 110000 Q

Рис. 9.14. Крива пропозиції галузі з постійними витратами у тривалому періоді

 

Оскільки вступ чи масовий вихід фірм не впливають на ціни ресурсів і як наслідок, на витрати на одиницю продукції, збільшення попиту викличе розширення галузевого виробництва, але ніяких змін в ціні. Зменшення попиту викличе скорочення виробництва, але ніяких змін в ціні.

Однак галузі з постійними витратами – рідкий випадок. Більшість галузей є галузями із зростаючими витратами, при цьому криві їх середніх витрат зсуваються вгору, по мірі того, як галузь розширюється, і вниз, по мірі того як галузь звужується (рис. 9.15)

В галузі із зростаючими витратами вступ нових фірм у відповідь на підвищення попиту викличе більш високі ціни на ресурси, і , таким чином, збільшить питомі витрати. Внаслідок цього зростання галузевого обсягу виробництва відбудеться тільки при більш високих цінах.

Крива тривалої галузевої пропозиції є східною.

 

 

P D3 D1 D2

S

55 P2

50 P1

45 P3

D3 D1 D2

90000 100000 110000 Q

Рис. 9.15. Крива пропозиції галузі із зростаючими витратами в тривалому періоді








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1091;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.015 сек.