Чому в цьому зацікавлена Європа?

У Європейському Союзі навчання впродовж життя покликане сприяти становленню "суспільства, заснованого на знаннях", суспі­льства світового класу, конкурентоспроможного, динамічного і та­кого, що долає соціальне відчуження. Очевидно, слід пояснити, що мається на увазі під "суспільством, заснованому на знаннях". Євро­пейська Комісія пропонує наступне визначення: "Суспільство, де процеси і практика засновані на виробництві, розподілі і викорис­танні знань".

Таким чином, вся увага переноситься на нематеріальні товари і послуги. Сюди входять цифрові і біотехнології, туризм, інформаційні і комунікаційні технології, фінансове обслуговування тощо. Це не означає, що виробництво, що с основою традиційного індустріального суспільства, втрачає свою значущість. Навпаки, воно у все більше починає залежати від компетенції в області циф­рового дизайну, ЖТ, робототехніки і комп'ютерних систем управ­ління, а не від фізичних або мануальних умінь. Більш того, нові технології швидко змінюються і вимагають комплексних знань, умінь і компетенцій, включаючи особистісні і міжособистісні уміння івідповідальність за планування трудових процесів, вклю­чаючи і їх якість.

Навчання впродовж життя f новим поглядом на вдосконалення знань, умінь і компетенции людей протягом їх життя. Даний підхід визнає можливість освоєння знань і умінь в процесі праці і життя в суспільстві, а також в процесі формального і неформального на­вчання.

У документах ЄС визначається відмінність між трьома типами навчання: формальним (formal), неформальним (non-formal) та спо­нтанним або неофіційним (informal).

Формальненавчання, як правило, надається навчальними за­кладами або організаціями, воно структуроване з погляду цілей на­вчання і тривалості навчання і завершується присудженням свідоц­тва про освіту. Формальне навчання є цілеспрямованим з погляду того, хто навчається.

Спонтанне навчання є навчанням, яке здійснюється під час повсякденної життєдіяльності людини, пов'язаної з його роботою, життям в сім'ї або дозвіллям. Воно не структурованим з точки зору цілей, тривалості навчання і допомоги в навчанні, і після його заве­ршення не видається свідоцтво про навчання. Спонтанне навчання може бути цілеспрямованим, проте в більшості випадків воно не є таким.

Неформальне навчання- це навчання, яке людина здійснює поза межами навчального закладу і після закінчення якого також не видається свідоцтво про навчання. Проте, воно структуроване в плані цілей навчання, тривалості навчання і допомоги в навчанні. Неформальне навчання с цілеспрямованим з погляду того, хто навчається.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 608;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.