Методи класу

Методи класу – це функції, що входять до складу класу. Клас smallobj містить два методи – somedata і setdata. Оскільки обидва ці методи описані після ключового слова public, вони доступні за межами класу.. Далі приведений синтаксиси визначення класу.

 

Приховування даних і доступність функцій

Як правило, приховуючи дані класу, його методи залишають доступними. Це пояснюється тим, що дані приховують з метою уникнути небажаного зовнішнього впливу на них, а функції, що працюють з цими даними, повинні забезпечувати взаємодію між даними і зовнішньою по відношенню до класу частиною програми. Тим не менше, не існує чіткого правила, яке б визначало, які класи слід описувати як private, а які – як public. Можемо зіткнутися з ситуацією, коли необхідно буде приховати функції і забезпечити вільний доступ до полів класу.

 

Методи класу всередині визначення класу

Методи класу smallobj виконують дії, типові для методів класів взагалі: вони зчитують і присвоюють значення полям класу. Метод setdata() приймає аргумент і присвоює полю somedata значення, рівне значенню аргумента. Метод showdata() відображає на екрані значення поля somedata.

Зверніть увагу, що функції setdata() і showdata() визначені всередині класу, тобто код функції міститься безпосередньо у визначенні класу. Тут визначення функції не означає, що код функції поміщається в пам’ять. Таке відбувається лише при створенні об’єкту класу. Можна вчинити так, як ми звичайно робили при вивченні Паскалю – оголосити функцію в означенні класу, а визначити її в іншому місці.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 692;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.