Засоби захисту людини від ураження електричним струмом

 

До них відносяться: ізолюючі штанги і кліщі, електровимірювальні кліщі і покажчики напруги, діелектричні гумові вироби й ізолюючі підставки, переносні заземлення й огородження, монтерський інструмент з ізолюючими рукоятками, попереджувальні плакати, ізолюючі засоби для ремонтних робіт під напругою понад 1 кВ, а також індивідуальні екрануючі комплекти.

Крім електрозахисних засобів для забезпечення безпечних і високопродуктивних умов праці, в діючих електроустановках застосовуються різні неелектротехнічні засоби захисту, у тому числі захисні окуляри, каски, рукавиці, протигази, а також призначені для роботи на висоті запобіжні пояси, канати для страховки, монтерські пазурі, приставні і підвісні сходи, сходи-драбини тощо.

- Ізолюючі засоби захисту. Особливу групу електрозахисних засобів складають так звані ізолюючі засоби захисту, що забезпечують електричну ізоляцію людини від струмопровідних і заземлених частин, а також від землі. У залежності від захисної здатності вони розділяються на основні і додаткові.

Основні ізолюючі електрозахисні засоби, володіючи високою електричною потужністю, здатні тривалий час витримувати робочу напругу електроустановки і дозволяють персоналу за допомогою їх контактувати зі струмопровідними частинами, що знаходяться під напругою, без небезпеки ураження електричним струмом. До них відносяться: в електроустановках до 1000 В – ізолюючі штанги, ізолюючі і електровимірювальні кліщі, діелектричні рукавички, слюсарно-монтажний інструмент з ізолюючими рукоятками, а також покажчики напруги.

Додаткові ізолюючі електрозахисні засоби мають ізоляцію, не здатну витримувати робочу напругу електроустановки, і тому вони не можуть захистити людину від ураження струмом за цієї напруги. Їхнє призначення - підсилити захисну (ізолюючу) дію основних ізолюючих засобів, разом з якими вони повинні застосовуватися. При використанні основних захисних засобів достатньо застосувати один додатковий захисний засіб.

До додаткових ізолюючих електрозахисних засобів відносяться: в електроустановках до 1000 В - діелектричні калоші і килимки, а також ізолюючі підставки; в електроустановках вище 1000 В – діелектричні рукавички, боти і килимки, а також ізолюючі підставки.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1096;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.