Перелік і зміст документів на винахід

За організаційним і правовим складом заявка на винахід включає такі документи:

- заявка про видачу патенту;

- опис винаходу;

- формула винаходу;

- креслення та інші матеріали, якщо вони необхідні для
роз'яснення суті винаходу;

- реферат (анотація).

До заявки на винахід обов'язково додається документ, який підтверджує сплату мита в установленому розмірі або обґрунтування для збільшення сплати мита чи зменшення її розмірів.

Перелік юридичних документів, необхідних для подання заявки на винахід, а також їх оформлення регламентується національним патентним законодавством країни, де вина­хід патентується. До юридичних документів належать:

- довіреність;

- підписка про авторство (декларація);

- передатний акт на винахід;

- передатний акт на пріоритет.

Довіреність оформлюється, коли заявка передається через патентного повіреного, де вказується обсяг повнова­жень патентного повіреного та дії, які йому доручено вико­нувати.

Підписка про авторство— це заява осіб про те, що вони є дійсними та єдиними авторами винаходу і що їм не відомі особи, які створили аналогічний винахід.

Передатний акт на винахіднеобхідно пред'явити тоді, коли заявка подається від особи, яка не є винахідником. Передатний акт засвідчує передання всіх або частини права на винахід однієї особи іншій.

Передатний акт на пріоритетзасвідчує передання права на пріоритет за заявкою одним заявником іншому відпо­відно до Паризької конвенції.

Заява про видачу патентуадресується голові патент­ного відомства та за змістом є проханням про видачу патенту. Як правило, ця заява подається на спеціальному бланку та містить відомості, щодо самого винаходу й осіб, указаних в заявці на винахід, а саме автора (винахідника), заявника (коли заявник і винахідник не є однією особою) і патентного повіреного.

У цій заяві обов'язково вказується назва винаходу. Заява про видачу патенту належить до найважливіших докумен­тів заяви, оскільки вона разом із формулою винаходу несе основне правове навантаження, визначає майнове та немайнове право на винахід. Із цього документа випливає, хто автор або автори винаходу, ким подається заявка, кому належатиме виключне право на винахід у разі видачі на нього патенту.

Опис винаходув текстовій частині має містити такі загальноприйняті вимоги:

- повне розкриття сутності винаходу за допомогою загаль­новживаних у даній галузі термінів;

- має бути вказана конкретна та чітка галузь техніки (людської діяльності), якої стосується винахід;

- має бути розкрито рівень техніки з переліком основних найближчих до винаходу засобів (аналогів), з виділенням із них найближчих до винаходу за сукупністю ознак (прототипу);

- мають бути наведені відомості про можливість промис­лового застереження винаходу (наприклад, якщо винахід стосується пристрою, то можливо будуть вказані способи його виготовлення, якщо винахід стосується способу — вказуються варіанти його використання).

Зазвичай опис заявки складається з таких розділів: Назва винаходу та клас Міжнародної класифікації ви­находів (МКВ)

Назва винаходу має бути точною, короткою, конкрет­ною і мати не більше 8-10 знаків чи слів.

Назва повинна мати одну і не повинна мати відмінних ознак винаходу.

Назва не повинна вказувати на результат, який отри­мано уперше.

Назва має відповідати МКВ.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 638;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.