Суб'єкти права на винаходи та корисні моделі

У відношеннях, пов'язаних із патентуванням винахо­дів і корисних моделей, бере участь велика кількість суб'єктів, представлених як фізичними, так і юридичними особами. До них належать автори винаходів (винахідники), власники патентів і винаходів, правонаступники, спадко­ємці, представники у справах власності (патентні повірені).

Автор (винахідник)— це фізична особа, в результаті творчої праці якої створено винахід чи корисна модель. Якщо у створенні винаходу брало участь декілька осіб, то всі вони є співавторами. Співавторство має різні форми, які визначаються відповідними угодами між ними. Співавтори самі визначають форму спільної роботи. Так, творчу діяль­ність може розпочати одна особа, продовжити друга, а закін­чити третя, а можуть виконувати одночасно всі разом. Від са­мих співавторів залежить поділ власності на ту чи іншу частку права на винахід. Як правило, ці частки визнаються рівними між співавторами.

Право вважатися автором винаходу (корисної моделі), є важливим особистим правом винахідника. Відповідно до Па­ризької конвенції це право полягає в тому, що на будь-якій

значна роль. Уперше асоціація патентних повірених була створена в 1888 р. у Швейцарії. Пізніше у багатьох дер­жавах (Німеччині, Польщі, Угорщині та ін.) було прийнято спеціальні закони, що регулюють діяльність патентних повірених.

Зазвичай патентний повірений діє за дорученням особи, яку він представляє. Для цього складається відповідна угода, довіреність або інший документ, який засвідчує його повноваження згідно із законодавством, а також указу­ється його прізвище та реєстраційний номер у підписаній заявником заявці на видачу охоронного документа. Патентне відомство веде державний реєстр представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених) і забезпе­чує публікацію відомостей про них у своєму офіційному бюлетені.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 538;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.