ІСТОРІЯ ПОЯВИ І РОЗВИТКУ ЕЛЕКТРОННОЇ ТАБЛИЦІ

 

Ідея створення електронної таблиці виникла в студента Гарвардського університету (США) Дэна Бриклина (Dan Brіcklіn) у 1979 р. Виконуючи нудні обчислення економічного характеру за допомогою бухгалтерської книги, він і його друг Боб Франкстон (Bob Frankston), що розбирався в програмуванні, розробили першу програму електронної таблиці, названу ними VіsіCalc.

VіsіCalc незабаром стала однієї з найбільш успішних програм. Спочатку вона призначалася для комп'ютерів типу Apple ІІ, але потім була трансформована для всіх типів комп'ютерів. Багато хто вважають, що різке підвищення продажів комп'ютерів типу Apple у той час і було зв'язано з можливістю використання на них табличного процесора VіsіCalc. У скоропоявившихся електронних таблицях-аналогах (наприклад, SuperCalc) основні ідеї VіsіCalc були багаторазово удосконалені.

Новий істотний крок у розвитку електронних таблиць - поява в 1982 р. на ринку програмних засобів Lotus 1-2-3, Lotus був першим табличним процесором, що інтегрував у своєму складі, крім звичайних інструментів, графіку і можливість роботи із системами керування базами даних. Оскільки Lotus був розроблений для комп'ютерів типу ІBM, він зробив для цієї фірми те ж, що VіsіCalc у свій час зробив для фірми Apple. Після розробки Lotus 1-2-3 компанія Lotus у перший же рік підвищує свій обсяг продажів до 50 млн. дол. і стає найбільшою незалежною компанією - виробником програмних засобів. Успіх компанії Lotus привів до жорсткості конкуренції, викликаної появою на ринку нових електронних таблиць, таких, як VP Planner компанії Paperback Software і Quattro Pro компанії Borland Іnternatіonal, що запропонували користувачу практично той же набір інструментарію, але по значно більш низьких цінах.

Наступний крок - поява в 1987 р. табличного процесора Excel фірми Mіcrosoft. Ця програма запропонувала більш простий графічний інтерфейс у комбінації зі спадаючими меню, значно розширивши при цьому функціональні можливості пакета і підвищивши якість вихідної інформації. Розширення спектра функціональних можливостей електронної таблиці, як правило, веде до ускладнення роботи з програмою.

Розроблювачам Excel удалося знайти золоту середину, максимально полегшивши користувачу освоєння програми і роботу з нею. Завдяки цьому Excel швидко завоювала популярність серед широкого кола користувачів. В даний час, незважаючи на випуск компанією Lotus нової версії електронної таблиці, у якій використана тривимірна таблиця з поліпшеними можливостями, Excel займає ведуче місце на ринку табличних процесорів.

Наявні сьогодні на ринку табличні процесори здатні працювати в широкому колі економічних додатків і можуть задовольнити практично будь-якого користувача.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 2648;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.