Ацетилхолін та холіноміметичні речовини

Ацетилхолін нейромедіатор, який здійснює нервово–м’язову передачу, а також, основний нейромедіатор в парасимпатичній нервовій системі. Ацетилхолін синтезується в цитоплазмі закінчень холінергічних нейронів. Він утворюється з холіну й ацетилкоензиму А (мітохондріального походження) за участю цитоплазматичного энзиму холінацетилази. Депонується ацетилхолін в синаптичних везикулах. В кожній везикулі знаходиться декілька тисяч молекул ацетилхоліну. Нервові імпульси призводять до вивільнення ацетилхоліну, після чого він взаємодіє з холінорецепторами. За будовою ацетилхолін є четвертинною амонійною основою. В организмі він дуже швидко руйнується спеціальним ферментом – ацетилхолінестеразою.

Ацетилхолін хлорид

Холіноміметичні засоби (холіноміметики) – речовини, що збуджують холінорецептори – біохімічні системи організму, з якими реагує ацетилхолін. Холінорецептори неоднорідні. Одні з них виявляють чутливість до нікотину і називаються нікотин-чутливими або н-холінорецепторами. Інші холінорецептори виявляють вибіркову чутливість до іншого алкалоїду – мускарину. Тому вони називаються мускариночутливими або м-холінорецепторами. Нікотіноміметичні та мускариноміметичні речовини викликають в організмі неоднакові, а іноді навіть протилежні ефекти. До н-холіноміметиків відносять наступні препарати – лобелін, субехолін, цитотон. Ці засоби застосовують як стимулятори дихання та кровообігу, зокрема, при рефлекторній зупинці дихання, передозуванні наркотиків, отруєнні барбітуратами, анальгетиками; окисом вуглецю, для посилення вентиляції легень з метою профілактики післяопераційних пневмоній.

Лобелін

м-Хіліноміметичні засоби – ацеклідин, бензамон, пілокарпін. Ацеклідин стимулює м-холінорецептори. На відміну від ацетилхоліну ацеклідин є третинною основою, що забезпечує можливість проникнення крізь гістогематичні бар'єри (у тому числі через гематоенцефалічний бар'єр), цей препарат підвищує тонус і посилює скорочення кишечника, сечового міхура, матки, викликає міоз, знижує внутрішньоочний тиск, викликає спазм акомодації. У високих дозах ацеклідин викликає брадикардію, зниження артеріального тиску, посилення активності залоз зовнішньої секреції, бронхоспазм.

Ацеклідину саліцилат Пілокарпін

Пілокарпін застосовується у вигляді солі хлоридної кислоти відповідного алкалоїду, що добувається з рослини Pilocarpus pinnatifolius (росте в Бразилії). Застосовується він для лікування глаукоми, тромбозу центральної артерії сітківки ока та атрофії зорового нерва.

Внаслідок того, що холіноміметики дуже подібні за реакційною здатністю до ацетилхоліну, ці засоби взаємодіють з тими самими ділянками холінорецепторів, з якими реагує ацетилхолін. Позитивно заряджений атом Нітрогену з'єднується з аніонною ділянкою, а ефірна група (або група з подібним розподілом електронів) – з ефірофільною ділянкою холінорецепторів. Взаємодія холіноміметиків з холінорецепторами призводить до підвищення проникності клітинної мембрани для іонів. Важливою відмінністю холіноміметиків від ацетилхоліну є те, що ці речовини, як правило, не руйнуються холінестеразою.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1106;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.